Novi Zakon o radu pušten u javnu raspravu: Poslodavac će moći ulaziti u stan zaposlenika, stiže nova vrsta bolovanja

U javnu raspravu pušten je novi prijedlog izmjena Zakona o radu koji predviđa mnoge promjene u odnosu na postojeći zakon. Njegove izmjene uvijek su popraćene žustrim raspravama u javnosti, a portal Savjeti.hr objavio je najvažnije promjene. 

Ograničenje broja ugovora o radu na određeno vrijeme na tri ugovora

Prema prijedlogu bit će moguće sklopiti samo tri ugovora o radu na određeno vrijeme ili aneksa ugovora kojima se određuje trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca ili s njim povezanim poslodavcima. Pauza između ugovora na određeno vrijeme bit će šest umjesto dosadašnja dva mjeseca.

Poslodavac će, prema novom prijedlogu, morati pisanim putem obrazložiti radniku zašto odbija sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme ako je radnik uspješno odradio probni rad i radi već duže od šest mjeseci.

Ovime će se smanjiti broj radnika koji rade na određeno vrijeme, a posebno ako ih se prebacuje iz tvrtke u tvrtku koje sve imaju istu obitelj kao vlasnike, ili ih se forsira da budu nezaposleni dva mjeseca dok ne istekne pauza do novog zapošljavanja na određeno vrijeme.

Poslodavac smije ulaziti u stan radnika koji radi od kuće

Poslodavci će moći ući u dom radnika kako bi kontrolirali uvjete rada ako radi od kuće, no morat će ugovoriti uvjete pod kojima će to činiti. Rad od kuće će biti moguć ako zaštita na radu procijeni da postoji mali rizik od ozljede na radu.

Bit će moguće ugovoriti rad od kuće kao stalni rad ili kao povremen, a ako traje duže od 15 dana u kontinuitetu, poslodavac treba odrediti i iznos naknade režijskih troškova radnika.

Detaljnije uređen probni i dodatan rad

Probni rad i dalje bi trajao najduže šest mjeseci, a to se vrijeme produžuje ukoliko je radnik bio odsutan zbog bolovanja ili slično, što dosad nije bio slučaj.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content