Osječani se prvi put ne moraju užasavati ljeta: U gradu komaraca gotovo da i nema

Premda se gradska uprava ove godine dobro “naoružala” za borbu protiv komaraca s dva aviona i osiguravši u proračunu 5,15 milijuna kuna, dok je hrvatska Vlada izdvojila dodatnih 2,5 milijuna kuna, , komaraca gotovo da i nema iako se već zagazilo i u mjesec srpanj.

Osječani ovo ljeto lakše dišu prvenstveno zbog niskog vodostaja Drave i Dunava, a kako je za medije izjavio Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (NZJZ) “ako nema vode, nema ni komaraca”.

– Vodostaji Drave i Dunava su niski. Dunav je ove godine plavio dva, tri puta, ali se voda vrlo brzo povukla. O plavljenju govorimo kada je vodostaj Drave iznad 200 centimetara za Osijek, a Dunav do 300 centimetara na mjernoj postaji kod Apatina- pojasnio je Bekina za osijek031.

Istaknuo je kako su u CDC klopkama u najistočnijim dijelovima Osijeka prošle godine u ovo doba bilježili i oko 45.000 komaraca, a prema posljednjem mjerenju ove godine, na istom tom mjestu bilo ih je 2600.

Premda na pojavnost komaraca utječu vremenske prilike u gornjim tokovima rijeka, pa se prognoze mogu dati za najviše dva tjedna unaprijed, prema sadašnjim podacima, komaraca ne bi trebalo biti.

No, Osječani ovo ljeto lakše dišu i zahvaljujući ranom monitoringu, s kojim je Nastavni zavod za javno zdravstvo započeo već u ožujku. Od tada se na terenu redovito prate vodostaji, a time i pojava ličinki komaraca. Prvi larvicidni tretmani, oni za odrasle komarce, provedeni su 20. svibnja i bili su uspješni.

Prema posljednjoj obavijesti, 20. lipnja proveden je monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka, i to na 20 postaja, a rezultat je izvrstan jer pored grada nema prisutnih trajnih legala komaraca.

Samo prošle godine Grad je proveo 109 preporuka NZJZ-a, za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna, a Vlada je pomogla s 1,6 milijuna kuna.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content