Osječka Gradska uprava štedi energiju: Racionalno korištenje klima uređaja i drugih strojeva preporučit će se i svim sastavnicama gradskoga sustava

Uvažavajući preporuke Europske komisije za uštedom energije u javnim zgradama i Grad Osijek je svojim zaposlenicima poslao upute kako, za početak, u ljetnim mjesecima uštedjeti energiju.

– Niti Grad Osijek nije imun na globalna zbivanja poput energetske krize prouzročene ratom. Već prvim projekcijama utvrdili smo da spuštanje odnosno podizanje temperature ovisno radi li se o grijanju ili hlađenju prostorija za samo stupanj do dva može dovesti do uštede energije od 5 do 15 posto. Ušteda energije dovodi i do financijske uštede što je također važno u vremenu koje je pred nama- istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Upute poslane elektroničkom poštom svim zaposlenicima gradske uprave prenosimo u cijelosti:

U cilju ostvarivanja uštede električne energije, nalažemo Vam sljedeće:
1. Klima uređaje koristite s namještenom temperaturom ne nižom od 25 °C, pri tome držite zatvorena vrata i prozore.
2. Isključite klima uređaje na kraju radnog vremena.
3. Koristite samo nužna svjetla. Ugasite suvišnu rasvjetu u hodnicima, stepeništima, skladištima, i sl., osim ako nije potrebno iz sigurnosnih razloga.
4. Postavite računala, fotokopirne uređaje i ostale strojeve u stand-by način rada tijekom radnog vremena. Pripazite da na kraju radnog dana sva oprema koja ne mora biti u stand-by modu, bude isključena.
5. Prije printanja pregledajte dokument – provjerite postoje li stranice koje nije potrebno printati. Što manje papira koristite, to manje energije trošite.

Napominjemo da će se djelatnicima koji koriste uredske prostorije na drugom katu (potkrovlje), u što kraćem roku osigurati i zaštita prozora od sunca, tzv. sjenila koja do sada nisu bila postavljena na prozore.

– Štedljivo ponašanje zaposlenika preporučit će se i svim sastavnicama gradskoga sustava- istaknuto je na kraju uputa.

(www.icv.hr, tj, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content