Potvrđen izbor Vladimira Hama za novog intendanta osječkog HNK: Pozitivni i vedri naslovi privući će novu publiku

Osnivači kazališta, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potvrdili su izbor novog intendanta osječkog HNK-a Vladimira Hama koji na tu dužnost stupa 2. travnja 2023. godine.

Kako je Ham u svom prijedlogu programa tijekom četverogodišnjeg mandata iznio, uz standardne opere i operete u repertoar planira uvrstiti i dva mjuzikla, žanr koji osječka publika izuzetno voli.

– Osječko kazalište nema baletni ansambl, ali da bismo ga osnovali, moramo u repertoaru dati plesačima priliku pa su uvrštena i dva baleta. Programski okvir podrazumjeva tri dramske i tri glazbene premijere godišnje, a, s obzirom na mogućnosti, zamišljene su i manje produkcije te “dječje opere” koje će razvijati glazbenu publiku kod mladih- istaknuo je Ham za Radio Osijek.

Dodao je i kako je dramski ansabl posložen i pomlađen, kao i direkcija opera, a napomenuo je i angažman vanjskih suradnika za pojedine projekte.

– Kazalište treba biti jedna “umna alternativa” čestom sivilu svijeta u kojem živimo- ističe Ham dodajući kako se nada da će pozitivni i vedri naslovi privući novu publiku u kazalište.

Naglasio je i važnost repertoarnog približavanja HNK i dječjeg kazališta jer kao što dječje kazalište radi predstave i za stariju djecu, tako i HNK treba dio svog repertoara približiti mlađoj publici.

– Time bi se izbrisao jaz koji imamo između izlaska iz “malog” i ulaska u “veliko” kazalište- zaključuje Ham.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content