Promicanje ravnopravnosti spolova i sprječavanje nasilja: Povjerenstvo prati stanje na terenu, na sreću još nije bilo prijavljenih slučajeva

Tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije na kojoj je predstavljen međunarodni projekt “Prema sprječavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj”, održana je danas danas (4. srpnja 2022. godine) u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku.

Projekt je financiran iz programa 2014.-2021. Social Dialogue Decent Work Norveškog fonda, a nositelj projekta je Nezavisni cestarski sindikat, uz partnerstvo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Pravna savjetnica u NHS-u Katarina Rumora pojasnila je glavne rezultate i aktivnosti Projekta, oblike neželjenih ponašanja, odnosno nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu i uzroke takvih ponašanja. Predstavila je i rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta o pojavnosti nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima te preporuke za poboljšanje zaštite dostojanstva radnika na radnim mjestima. Nebojša Paunović iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova govorio je o ravnopravnosti spolova na radnom mjestu te reguliranju internih akata poslodavaca u cilju zaštite dostojanstva radnica i radnika.

mini IMG 6657
Foto: OBŽ

Uz članove Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, sjednici su nazočili zamjenik župana Mato Lukić, saborski zastupnik Goran Ivanović, predstavnici školskih ustanova, zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne skrbi, Policijske uprave, Kliničkog bolničkog centra Osijek, regionalnih ureda državnih javnih ustanova, pravosudnih tijela, upravnih odjela Županije, trgovačkih društava i ustanova u su/vlasništvu Županije te drugi institucionalni dionici, lokalni i regionalni akteri s ciljem njihova osnaživanja i umrežavanja u sferi promicanja ravnopravnosti spolova.

– Tematika u vezi ravnopravnosti spolova je redovito dobro praćena u javnom prostoru, no o tomu je uvijek potrebno i dodatno razgovarati, od edukacija i preventivnih mjera do rješavanja eventualnih problema. Naša županijska uprava nastoji poštivati sve pozitivne propise prema zaposlenicima, a osobito kada se radi o ravnopravnosti spolova – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije Marela Đurić ističe da Županijsko povjerenstvo djeluje od 2002. godine, trenutno ima 17 članova među kojima su županijski vijećnici, a vanjski članovi su predstavnici Doma za mladež, Udruge za zlostavljanu i nestalu djecu i Sigurne kuće. Povjerenstvo je vrlo aktivno, redovito održava sjednice i prati stanje na terenu, no srećom još uvijek nije imalo prijavljenih slučajeva.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content