Sjajan uspjeh učenika Srednje škole Marka Marulića Slatina: Ivona Bošnjak i Stjepan Groznica državnu maturu iz psihologije i engleskog jezika su riješili bez greške

Rezultati ovogodišnjih ispita državne mature neke su rastužili, ali mnoge su i razveselili. Među njima bilo je i dvoje učenika Srednje škole Marka Marulića, Ivona Bošnjak i Stjepan Groznica. Ivona je maturantica opće gimnazije, koja je ispit državne mature iz psihologije riješila sa stopostotnom točnošću. Ispit iz psihologije polagalo je 2657 maturanata i doista je lijepo biti među najboljima od njih.

– Željela sam upisati psihologiju, pa sam znala da moram odlično napisati maturu iz toga predmeta. Sada, kad je matura završila, moram priznati da onaj stres i strah koje sam osjećala nisu bili opravdani, jer uz malo pripreme mogu se postići odlični rezultati. Za psihologiju sam se najviše pripremala, pa mi test nije bio težak. Za moje znanje i uspjeh svakako je zaslužna moja profesorica Zorica Karan, koja me zainteresirala za psihologiju već na našem prvom školskom satu. Puno sam sama istraživala i vrlo jednostavno zapamtila sve zbog zabavnog sadržaja, a jedna studentica psihologije objasnila mi je sve što mi nije bilo jasno. Uspjela sam upasti na fakultet u Osijeku kao jedan od učenika s najboljim rezultatima. Za pet godina preddiplomskog i diplomskog studija planiram se odlučiti za meni najbolje i najzanimljivije zanimanje- ispričala nam je Ivona.

Stjepan Groznica, maturant iste škole u obrazovnom programu za zanimanje elektrotehničara, ispit iz engleskoga jezika na B razini također je riješio sa 100 posto točnih odgovora. Ako se zna da je u cijeloj državi ispit iz engleskog jezika B razine pisalo 8750 maturanata, a samo 125 učenika postiglo je 100-postotni rezultat, postaje jasno koliko je vrijedan uspjeh i rad tog učenika.

– Mentori i svi profesori bili su dobri, ali engleski jezik naučio sam preko interneta, silnih medija i crtića. Igrao sam igrice u kojima je bitan dio iskustva bilo pričati s ljudima, pa sam stekao tečnost u razgovoru. Očekivao sam dobar rezultat jer sam planirao polagati višu razinu, ali sam zabunom upisao nižu – kaže Stjepan.

Prema riječima profesora Alena Đuraseka, ispitnoga koordinatora u toj školi, činjenica da je čak dvoje učenika ostvarilo prvi rang u generaciji s riješenošću ispita od 100 posto velika je stvar za tako malu sredinu.

– Jedna naša učenica imala je prije dvije godine drugi rezultat iz matematike na B razini, a prije toga, prije pet godina, imali smo prvi rang iz umjetnosti. Doista imamo vrijednih učenika, ali malo je takvih koji ispit državne mature riješe 100 posto i tako ostvare prvi rang u generaciji, kao što su uspjeli Ivona i Stjepan – kaže profesor Đurasek.

(www.glas-slavonije.hr, Petar Žarković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content