Sredstvima Ministarstva kulture nastavljaju se arheološka istraživanja na Ružica gradu i kuriji Hercegovac

Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine objavilo je odobrene programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2022. godini. Za što je ukupno prijavljeno je 924 programa. Nakon razmatranja pristiglih zahtjeva, procjene prioriteta i potreba te u skladu s financijskim mogućnostima Ministarstva kulture i medija, za financiranje je uvršteno 342 programa u ukupnom iznosu od 57,8 milijuna kuna. S područja Virovitičko-podravske županije odobreno je sedam projekata u ukupnoj vrijednosti od 1.000.000,00 kuna.

Najviše sredstava izdvojit će se za Crkvu sv. Josipa u Slatini (300.000,00 kn), po 150.000,00 kuna namijenjeno je Crkvi Pohoda Blaženoj Djevici Mariji u Voćinu i Crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici. Ukupno 120.000,00 kuna izdvojit će se za Crkvu sv. Georgija u Lisičinama, po 100.000,00 kn za Ružicu grad i ostatke plemićke kurije kod Orahovice te 80.000,00 kuna Manastiru sv. Nikole. Projekt za Ružicu grad prijavio je Park prirode Papuk, za kuriju tvrtka Radlovac, a za Manastir Srpska pravoslavna crkva. Tvrtka Radlovac ovim će sredstvima nastaviti arheološka istraživanja na kuriji Hercegovac, a bit će to treća faza.

Kurija Hercegovac i dalje ce biti istrazivana

– Nastavljamo sa započetim projektom arheoloških istraživanja kurije Hercegovac. Velika i nova saznanja već imamo, a prema posljednjim istraživanjima koja su vršena 2021. godine još je dosta toga neistraženo pa smo se stoga prijavili na ovaj program Ministarstva. Vjerujem da slijede nova velika otkrića i kako će ovaj značajni povijesni objekt u Orahovici konačno dobiti svoju istinu – rekao je direktor tvrtke Radlovac Nenad Sabljak.

Što se tiče Ružice grada, cilj je kako kaže ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, također nastavak arheoloških istraživanja.

– Sredstvima ovog Programa predviđamo provođenje arheoloških radova u zapadnom dijelu dvorske kapele Ružice Grada te u preostalom, sjevernom dijelu sakristije. Također, planiramo konzervatorsko-restauratorska istraživanja i izradu konzervatorskog elaborata za obnovu i prezentaciju predmetnih sklopova dvorske kapele radi daljnjeg provođenja planova vezanih za istu – rekao je ravnatelj Jurenac.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content