Upoznajte Stelu, ‘policajku’ na četiri noge i pravog eksperta za otkrivanje droga: Nepogrešiva njuška zaslužna je za pronalaske u brojnim intervencijama

Belgijska ovčarka Stela, specijalno utrenirani pas tragač, postala je pravi strah i trepet za sve dilere i/ili konzumente narkotika s područja Virovitičko-podravske županije, ali i šire. Tko se s njom susretne dok je u službi svjestan je kako vjerojatno neće dobro proći, no dok je u ‘civilu’, naravno ako nešto ne skrivate, vlada jedna sasvim druga atmosfera. Stela je sa svojim vodičem, odnosno detektivom vodičem službenog psa za detekciju droga, Darkom Gojmercem, prošla kroz tečaj u trajanju od šest mjeseci nakon kojeg su postali nerazdvojni tim.

– Možda će ovo biti subjektivno, ali moram reći kako smatram da je i više nego zadovoljila sve naše kriterije. Uvelike nam pomaže da pronađemo drogu na mjestima na koja kolege i ja ne možemo doći, bilo da se radi o tavanima, podrumima, sjenicima, raznih zidnica, a naročito vozila gdje se droga može sakriti na teško pregledna mjesta – ističe Darko i dodaje:

– Od spomenutog tečaja pa sve do sada nemamo slobodnog dana. Minimalno dva sata provodim s njom u šetnji, istrčavanju i vježbama skrivanja droge kako bi postala što bolja, a budući da na intervencije putujemo i drugdje, mislim da radimo dobar posao – kaže.

MG 0076

Da je Stela od velike pomoći, potvrdio je i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, a otkrio je da bi se posla našlo i za još jedno pojačanje.

– Iskreno govoreći, Stela je od velike pomoći prilikom obrade kaznenog djela u kriminalitetu droga. Ona može otkriti drogu na najčudnijim mjestima gdje mi, kao policijski službenici, ne možemo uvijek doći, a jasno je kako su osobe koje se bave spomenutim kriminalitetom izuzetno kreativne, tako da možete samo zamisliti gdje drogu sve pronalazimo, pogotovo u prometu. Potreba za Stelom je velika, ona djeluje i na području drugih PU neovisno o kojem se dobu dana ili noći radi. Zapljene imamo gotovo na tjednoj bazi, a naše pojačanje može otkriti i najmanju količinu droge, odnosno na terenu može zamijeniti i 20-ak ljudi – ističe načelnik Knežević.

MG 0049

Uz sav trening koji je prijeko potreban, Darko je istaknuo kako je jedna stvar puno važnija, a to je međusoban odnos psa i vodiča.

– O tome je teško govoriti, ali smatram da je to jedan od najvažnijih segmenata. Kada sam ja sretan i Stela je sretna, a naravno, vrijedi i obrnuto. Zaista smo se jako povezali i mislim da nas upravo to čini ovako dobrim timom kakvi smo sada, a, mogu slobodno reći, s vremenom ćemo biti još i bolji – zaključuje Darko.

(www.icv.hr, mra; foto: M. Rođak)

MG 0031

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content