Vatrogasna zajednica grada Orahovice održala redovnu, godišnju skupštinu: “Vatrogasci uvijek prvi podmetnu svoja leđa”

U nazočnosti dopredsjednice Vatrogasne zajednice VPŽ Mateje Doner, gradonačelnika Orahovice Saše Ristera te predstavnika društava koja čine Zajednicu, održana je redovna godišnja, izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Orahovica. U uvodu skupštine sve nazočne pozdravio je predsjednika VZG-a Orahovica Mario Gubeljak pohvalivši vatrogasce svih društava za odlično odrađen posao u svim situacijama.

– Iza nas je izazovno vrijeme, vrijeme u kojem smo se uz sve naše vatrogasne probleme i situacije, borili i s nesretnim koronavirusom, ali i ovoga puta su vatrogasci bili ti koji su bili prvi i podmetnuli svoja leđa kada je bilo najteže. Stoga od srca hvala svim vatrogascima naše Zajednice i svim društvima koji su se odazvali na prvi poziv i uvijek bili spremni pomoći u svim okolnostima.

Hvala našem stožernom društvu DVD-u Orahovica koje nam je kao i uvijek bilo oslonac i vodič, ali isto tako smatram kako su u proteklom periodu i sva ostala društva svoj rad, u svim segmentima društava, podigli na zavidnu razinu i hvala im na predanom radu. Veliko hvala gradonačelniku Saši Risteru na iznimnom razumijevanju za vatrogastvo i svakoj pomoći, a isto tako i našoj zapovjednici Mateji Fras Venus koja je uvijek tu kako za sve županijske vatrogasce, tako i za nas – rekao je Gubeljak, a potom je o svim aktivnostima Zajednice izvješće podnio zapovjednik operative Robert Orina naglasivši aktivnost vatrogasaca u svim intervencijama pa tako i pomoći pri potresu u Sisku te uslijed nevremena u Požegi i okolici.

– Uz sve aktivnosti vrijedno je spomenuti kako smo prošle godine dobili novi zakon o vatrogastvu u kojem stoji da u svakom društvu na nivou Vatrogasne zajednice, zapovjednik i njegov zamjenik moraju imati položen stručni ispit za vođenje intervencija. Uz četiri vatrogasca iz Orahovice taj ispit su položili po jedan iz Crkvara i Stare Jošave. Nadam se u dogledno vrijeme da će i ostala društva riješiti taj zadatak. Ovdje bi napomenuo vezano za osposobljavanje i usavršavanje da su društva prema svojim mogućnostima i zainteresiranosti slali svoje članove na osposobljavanja u organizaciji VZVPŽ te ih uspješno rješavali. Na razini Zajednice u protekloj godini imali smo 29 požarnih, 48 tehničkih intervencija (21 ispumpavanje podruma i garaža u Crkvarima uslijed poplave ), dvije dislokacije dvije lažne dojave, a ukupno je to 81 intervencija. Na ovu brojku treba dodati 72 ostale operativne aktivnosti kao što su prijevoz vode, pranje ustava i vodenice u parku, usluge za pravne i fizičke osobe, postavljanje velikog zastora iza oltara u crkvi, zalijevanje travnjaka  covid osiguranja, rušenje borova na groblju i drugo što donosi broju od ukupno 153 ostale intervencije – rekao je Orina te se zahvalio svim vatrogascima iz svih društava Zajednice na odličnom odazivu i vrhunski odrađenim zadacima.

Nakon podnošenja ostalih izvješća, nazočnima su obratili gosti, a među njima prvi gradonačelnik Orahovice Saša Rister pohvalivši rad svih vatrogasaca u bilo kojem zadatku koji je bio pred njima.

– Prije svega svima vama moram čestitati na velikom poslu i zahvaliti vam što ste uvijek tu za nas, uvijek ste prvi kada je ljudima najpotrebnije i zato vam još jednom od srca hvala. Ove godine je vatrogastvo dobilo rekordna izdvajanja iz našeg proračuna, dakle oko 900 tisuća kuna i vjerujem kako će sva sredstva biti utrošena gdje je najpotrebnije, a za sve ostalo Grad i ja osobno vam stojimo na raspolaganju – rekao je Rister.

Dopredsjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Doner naglasila je itekako važnu ulogu vatrogasaca u društvu te pohvalila VZGO na predanom i marljivom radu.

– Budući da sam tek nedavno postala dopredsjednica županijske zajednice tek upoznajem teren, ali slušajući izvješće vaše Zajednice moram naglasiti kako je vidljivo koliko ste bili marljivi i koliko je vaš rad pomogao u životu društvene zajednice. Vatrogastvo je jedna velika ljubav kojom spašavamo ljudske živote i imovine i širimo to na najmlađe i ovdje sam čula da jako dobro radite s djecom i na tome vam čestitam jer djeca su naša budućnost. Želim vam da radite u jednom velikom zajedništvu koje je u vatrogastvu najvažnije – zaključila je Doner.

Na kraju skupštine Vatrogasna zajednica uručila je i zahvalnice svim svojim društvima za poseban doprinos i rad u situaciji koronavirusa te za poseban doprinos razvoju vatrogastva na orahovačkom području gradonačelniku Saši Risteru i zapovjednici VZ VPŽ Mateji Fras Venus.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content