Bogat program 11. Pekmezijade i Sportskih igara branitelja u Dugoj Međi: Ovogodišnja manifestacija na rasporedu 27. kolovoza

Jučer (utorak) je u prostorijama UHBDDR Duga Međa održan sastanak odbora za provedbu održavanja tradicionalne 11. Pekmezijade i Sportskih igara branitelja. Sastanku je nazočio i Tomislav Durmić, načelnik općine Zdenci koja je jedna od pokrovitelja ove vrijedne manifestacije.

Ovogodišnja Pekmezijada bit će održana 27. kolovoza, a glavni kuhari pekmeza bit će vatrogasci.

-Na natjecanju u kuhanju pekmeza ove godine smo odlučili sučeliti vatrogasce. Tako će se u kuhanju okušati društva iz dva grada i tri općine koji će za vrijeme kuhanja pekmeza odmjeriti svoje vještine i u vatrogasnoj alci i bacanju potkove. Vatrogasna društva dolaze iz Orahovice, Zaboka, Čađavice, Zdenaca i Velikog Rastovca (općina Crnac), a stručno ocjenjivačko povjerenstvo za pekmez predvodit će provjereni hrvatski majstori kuhače, naši Sandra Jadek i Dražen Šafar. Na sportskim igrama branitelja sudjelovat će deset udruga branitelja iz četiri županije i to u disciplinama viseća kuglana, bacanje potkove i slavonska alka – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta.

Tom prigodom najavio je i popratne sadržaje za sve posjetitelje.

-Vitezovi Ružice grada iz Orahovice imat će pokazno gađanje lukom i strijelom, a bit će održan i zabavni program u kojem će nastupiti KUD-ovi iz Čađavice, Crkvara i Zdenaca. Za sve sudionike jela će spremati lovačke udruge “Sokol” iz Čađavice, “Jelen” Jankovac i “Šljuka” iz Zdenaca, a tijekom kompletne manifestacije posjetitelje će zabavljati Tamburaški sastav Kočije iz Valpova – dodao je Bušljeta te najavio i brojne visoke uzvanike, pa se tako uz virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih suradnika, očekuje dolazak zapovjednice VZ VPŽ Mateje Fras Venus, kao i gostiju iz Osijeka i Zaboka, a svoj dolazak najavili su i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar te gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek.

Prije otvaranja manifestacije branitelji i mještani zapalit će svijeće kod križa ispred kapele Svete Ane i molitvom se prisjetiti svih poginulih i umrlih branitelja te mještana Duge Međe.

Načelnik Tomislav Durmić pohvalio je organizatore na ustrajnosti održavanja ove manifestacije koja je postala jedna od prepoznatljivosti općine.

-Naravno da smo Općina i ja osobno prepoznali vrijednost ove manifestacije i uvijek ćemo pomoći koliko možemo. Ova manifestacija je promocija zdrave domaće hrane, naše kulturne baštine, čuva i uspomenu na Domovinski rat i poginule hrvatske branitelje te promovira općinu na sve moguće načine i zato se zahvaljujem vrijednim braniteljima iz Duge Međe na velikom trudu u organizaciji – zaključio je Durmić.

(www.icv.hr, vg, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content