Dražen Ponjević i Željko Šebalj pobjednici 16. natjecanja orača VPŽ: Ove godine predstavljat će županiju na državnom natjecanju u Prelogu 7. i 8. listopada

Nakon pune tri godine stanke zbog pandemije koronavirusa, danas (subota) je održano 16. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije. Organizatori ovogodišnjeg natjecanja bili su Udruga orača VPŽ i Ministarstvo poljoprivrede, suorganizatori Grad Virovitica i Turistička zajednica grada, dok je pokrovitelj manifestacije bila Virovitičko-podravska županija.

Ovom, 16. natjecanju orača VPŽ nazočili su pročelnik Upravnog odjela za komunlane poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice Kristijan Sabo, direktorica TZ grada Virovitice Katarina Đurđević, načelnik općine Gradina Josip Vučemilović – Jurić, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, načelnik općine Crnac Mato Damjan, načelnik općine Sopje Berislav Androš, te direktori tvrtki sponzora ovogodišnje manifestacije, članovi Udruge orača VPŽ i brojni zainteresirani posjetitelji.

MG 0025

Sve nazočne, na samom početku, pozdravio je djelatnik Ministarstva poljoprivrede i predstavnik Udruge orača VPŽ Siniša Hrgović.

-Iako nas je kiša malo omela, vrlo sam zadovoljan organizacijom 16. po redu natjecanja orača Virovitičko-podravske županije. Ponovno smo se sastali nakon pune tri godine, sve je po protokolu, parcela je odlična, svi natjecatelji imaju iste uvjete stoga možemo očekivati dobro i kvalitetno oranje i neka najbolji pobijedi – rekao je Hrgović i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije, a posebno Virovitičko-podravskoj županiji kao glavnom pokrovitelju, pritom naglasivši kako je uz takvu podršku doista jednostavno i lijepo raditi.

MG 0064

Zadovoljstvo domaćinstvom ovogodišnjeg natjecanja izrazio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

-Domaćinstvo 16. po redu natjecanja orača Virovitičko-podravske županije prihvatili smo još prije tri godine, ali zbog pandemije koronavirusa, nažalost, nije ga bilo moguće organizirati sve do danas. U situaciji kakva trenutno vlada ne samo u Hrvatskoj, već i svijetu, svjesni smo da bez dobrih poljoprivrednika i stabilnih OPG-ova nećemo moći biti konkurentni i proizvoditi dovoljno hrane, a velika nam je želja da i na području grada Virovitice maksimalno iskoristimo svaki kvadrat zemljišta za proizvodnju hrane jer u tome je budućnost. Vjerujem će svih devet natjecatelja, od koji su neki već bili i državni prvaci, pokazati svoje umijeće u oranju i uložiti maksimalan trud kako bi se popeli na pobjedničko postolje, a onim najboljima želim svu sreću na državnom natjecanju – kazao je Ivica Kirin.

MG 0080

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

-Riječ je o zaista hvalevrijednom natjecanju kojeg uvijek nastojimo maksimalno podržati. Jedna ste od najbolji udruga orača u Republici Hrvatskoj, dosad ste ostvarivali značajne rezultate kako na državnim, tako i europskim i svjetskim natjecanjima i Županija će uvijek stajati iza vas. Već dugi niz godina okupljate se kako bi pokazali svoje znanje i vještine u oranju, ali zbog koronavirusa to je izostalo 2020. i 2021. godine, međutim, ponovno ste se okupili i to je ono najbitnije. Svim natjecateljima želim puno sreće, sucima dobro oko, a pobjednicima da nas što bolje predstavljaju na državnom natjecanju – rekao je Klement i proglasio natjecanje otvorenim.

Na dionici od Virovitice prema Podgorju, na odlično pripremljenoj poljoprivrednoj površini Ivana Ključeca, ujedno i voditelja natjecanja, svoje umijeće u oranju pokazalo je devet natjecatelja, pet u kategoriji plugova premetnjaka i četiri u kategoriji plugova ravnjaka.

MG 0946

U kategoriji premetnjaka pobjedu je s ukupno 106,5 bodova odnio Dražen Ponjević iz Novaka u općini Sopje. Drugo mjesto s 98,5 bodova pripalo je Kristijanu Čićeku, a treće Goranu Šebalju koji je ostvario ukupno 91 bod. Četvrti je bio Marino Krapac sa 86 bodova, dok je posljednje, peto mjesto zauzeo mladi Filip Nađaković sa ostvarenih 76,5 bodova.

-Za ovo natjecanje uzeo sam natjecateljski plug i zaista sam prezadovoljan ostvarenim rezultatom i prvim mjestom. Bodovalo se puno elemenata, ali odradio sam sve prema planu i na kraju stigao do zlata. Dobio sam priliku predstavljati Virovitičko-podravsku županiju na državnom natjecanju i dat ću sve od sebe za što bolji rezultat – rekao nam je pobjednik u kategoriji pluga premetnjaka, Dražen Ponjević.

MG 0981

U kategoriji ravnjaka naslov je obranio Željko Šebalj iz mjesta Kapinci u općini Sopje. Željko je nakon prvog mjesta 2019. godine ponovno slavio u istoj kategoriji, ovog puta s ostvarenih 88 bodova. Drugi je bio Dobrislav Babić sa 78, treći Ivan Šimatić sa 74, a posljednji, četvrti Ivan Mikić sa 62,5 bodova.

-Iako nam vremenski uvjeti nisu baš išli na ruku, uspio sam ponovno slaviti u kategoriji ravnjaka i veselim se novom državnom natjecanju na kojem ću, nadam se, predstaviti Virovitičko-podravsku županiju u najboljem svjetlu. Danas je presudilo iskustvo i dobar plug – kratko je prokomentirao pobjednik Željko Šebalj.

MG 0240 1

Pehare, zahvalnice i nagrade sponzora natjecateljima uručili su zamjenik župana Marijo Klement i izaslanik gradonačelnika Ivice Kirina – načelnik općine Sopje Berislav Androš. Kompletan program vodio je Siniša Hrgović, a treba spomenuti i suce, Željka Goldašuća i Mihaela Sklizovića u kategoriji plugova ravnjaka, odnosno Zorana Piskaća i Mladena Crnčića u kategoriji plugova premetnjaka.

Pobjednici 16. natjecanja orača VPŽ sudjelovat će na državnom prvenstvu koje se ove godine održava u Međimurskoj županiji, u Prelogu 7. i 8. listopada.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content