Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 17. Županijsko i 14. Međunarodno ocjenjivanje meda: Rok za prijavu je do 4. kolovoza

Virovitičko-podravska županija i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Virovitica, u suradnji s pčelarskim udrugama s područja Virovitičko-podravske županije, objavile su javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 17. Županijsko i 14. Međunarodno ocjenjivanje meda. Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari, popunjavanjem obveznog obrasca Prijavnice te dostavljanjem uzorka meda. Obrazac prijavnice moguće je preuzeti na porti u zgradi Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, a dostupan je i na stranicama www.vpz.hr.

Prijavnicu je potrebno čitko popuniti te dostaviti poštom na navedenu adresu zajedno sa uzorcima meda ili predati predstavniku pčelarske udruge čiji je član, a koji će uzorke predati Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Uzorke meda natjecatelji dostavljaju u staklenci zapremine cca 400 g. meda. Svaki uzorak sastoji se od tri staklenke.

Uz svaku staklenku obvezno je priložiti (ne lijepiti na staklenku) sljedeće podatke:

– ime i prezime pčelara (naziv OPG-a / obrta)
– evidencijski broj pčelara
– točna adresa i sjedište
– vrsta meda i područje (lokalitet) s kojeg med potječe
– godina proizvodnje
– naziv pčelarske udruge

Staklenke moraju biti punjene do početka vrata staklenke, a nikako do poklopca. Staklenke u kojima se dostavljaju uzorci moraju obavezno biti nove, prethodno ne korištene i poklopljene novim metalnim poklopcem. Med ne smije biti kristaliziran.

Prijave i uzorci dostavljaju se najkasnije do 4. kolovoza 2022. godine na adresu: Virovitičko-podravske županije, Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu, Trg Lj. Patačića 1, 33000 Virovitica, 033/638-140 (kontakt osoba: Predrag Mrmoš) ili 033/638-141 (kontakt osoba: Dario Ripli).

Svi uzorci natjecatelja s liste prijavljenih koji ispunjavaju formalne uvjete propisane unutar ovog javnog poziva, označavaju se šifrom koja tada zamjenjuje osobne podatke o natjecatelju. Tako označeni uzorci dostavljaju se Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na daljnji postupak analize fizikalno – kemijskih svojstava meda. Organoleptičko ocjenjivanje i obradu rezultata svih prikupljenih bodova provodi Ocjenjivački sud pri HGK – ŽK Virovitica. Ocjenjivanje se provodi sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Codex Alimentarius standarda za med Europske unije. Nepotpune i nepravovremene prijave i uzorci koji ne udovoljavaju propisanim formalnim uvjetima neće se razmatrati i vraćaju se podnositeljima. Odluka o odabiru najboljeg meda u 2022. godini i rezultati ocjenjivanja biti će javno objavljeni.

(vpz.hr, foto: ilustracija, K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content