Konačno poznato: Znate li čemu služi mali džep na trapericama?

Većina klasičnih traperica ima pet džepova – dva sa stražnje strane, dva s prednje i mini džep unutar tj. iznad desnog prednjeg džepa. No, jeste li se ikada zapitali čemu služi taj maleni džep na prednjoj strani traperica?

Iako su one jedan od najpopularnijih odjevnih predmeta diljem svijeta, mnogi ne znaju čemu služi taj džep, a ako ste mislili da nema svrhu jer je premalen, prevarili ste se.

Kako piše The Sun, a prenosi Večernji, sičušni džepovi potječu iz 1890. godine kada su bili ušiveni u poznate Levi’s traperice. Izvorno su bili dizajnirani za držanje džepnih satova, ali s obzirom na to da više ne koristimo džepne satove, postavlja se pitanje zašto i dalje postoje ti mali džepovi.

Mali džepovi nalaze se na dizajnu u patentu kojeg su napravili Levi Strauss i J. W. Davis za ‘poboljšanje otvora za pričvršćivanje džepova’ 20. svibnja 1873. godine. Međutim, prvi puta su u uporabu puštene 1890. godine s trapericama ‘Lot 501’ koje su postale model za Levis 501 traperice koje danas poznajemo. Originalno su, dakle, služili kao zaštita za džepne satove, odnosno ubačeni su u dizajn traperica kako bi kauboji spriječili svoje satove da ispadnu iz hlača dok jašu konje i rade na rančevima. Dakle, iako ne koristimo više džepne satove, iz tvrtke Levis kažu da su džepovi i dalje postoje na trapericama kako bi se izvorni dizajn održao na životu.

No, danas taj mali džep ipak može imati određenu svrhu, pa se tako može koristiti za prstenje, šibice, kovanice, ključeve i razne druge, sitne stvari.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content