KUD iz Grabrovnice obilježio 150. godišnjicu smrti pjesnika Petra Preradovića po kojemu nosi ime

Jučer (četvrtak) su članovi KUD-a “Petar Preradović” iz Grabrovnice u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića i Općinom Pitomačom obilježili 150. godišnjicu smrti pjesnika Petra Preradovića.

Tim povodom posjetili su njegov grom na groblju Mirogoj u Zagrebu te tamo položili cvijeće i zapalili svijeće, a u povratku su zapalili svijeće i u Pitomači kod spomenika Petru Preradoviću koji se nalazi na početku ulice koja nosi njegovo ime.

Obilježavanje 150. godišnjice smrti završeno je u Grabrovnici kratkim programom ispred pjesnikove rodne kuće uz krasnoslov najpoznatijih stihova Petra Preradovića te izvedbom pjesme “Miruj, miruj srce moje”.

Prisjetimo se, Petar Preradović je poznati hrvatski pjesnik, general i prevoditelj. Smatra se jednim od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti svoga doba. Rođen je 19. ožujka 1818. godine u Grabrovnici, u pravoslavnoj obitelji. Napisao je brojne sonete, nadgrobnice, balade, himne i elegije, a od njegovih najpoznatijih pjesama su “Pozdrav domovini”, “Rodu o jeziku”, “Jezik roda moga”, „Miruj, miruj, srce moje“, ali i mnoge druge.

Gotovo cijeli život je proveo izvan domovine, a književnošću se bavio koliko mu je to vojna karijera dopuštala. Umro je kao general 18. kolovoza 1872. godine u austrijskom mjestu Fahrafeldu, a bio je pokopan u Beču. Njegovo tijelo je 11. srpnja 1879. godine ekshumirano i tri dana poslije sahranjeno u arkade na Mirogoju.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content