KULTURNI MOZAIK Ususret ovogodišnjem Rokovu o kulturno-zabavnim sadržajima koji će se održavati u našem gradu od 12. do 16. kolovoza

Bliži nam se ovogodišnja proslava Dana grada Virovitice – Rokovo koju i ove godine organiziraju Grad Virovitica i Turistička zajednica grada. Na toj višednevnoj proslavi 788. rođendana grada i ove će godine održani raznovrsni i zanimljivi kulturno-zabavni sadržaji, nastupit će brojni poznati glazbenici, a svoj rad predstavit će brojne udruge, klubovi i društva. Djecu i mlade posebno će obradovati lunapark, a odrasle brojne predstave, turniri, izložbe i koncerti. Gotovo svi sadržaji planirani su na otvorenom i sve je spremno za još jednu veliki rođendansku manifestaciju u Virovitici.

O kulturno-zabavnim sadržajima ovogodišnjeg Rokova u našem Kulturnom mozaiku razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice grada Virovitice Katarinom Đurđević.

– Program Rokova počinje u petak, 12. kolovoza. Nakon defilea Gradske glazbe i mažoretkinja i promenadnog koncerta na prvom danu Rokova nastupit će virovitički glazbeni sastav „Čista petica“ i Ivan Zak. Rokovo će i ove godine uz gradonačelnika otvoriti glavom i bradom grof Pejačević i njegova supruga Barbara.
U subotu, 13. kolovoza, u organizaciji Kluba mladih i Savjeta mladih Virovitica održat će se VT Rock Fest s nastupima bendova Ouagadougou, Freeway i Indian Summer Band, a od 22 sata slijedi koncert popularne Vanne.

U nedjelju, 14. kolovoza, počinje trodnevni 11. Virovitički ulični festival – popularni VUF, uz brojne predstave, mađioničare, akrobate, žonglere, bubnjare i veliki vatreni šou. Gradski muzej i Gradska knjižnica i čitaonica pripremaju bogati kulturni program s otvorenjima izložbi, predstavljanjima knjiga, tribinama i brojnim radionicama. Tijekom dana u samom središtu Virovitice veliku izložbu uz brojne goste priprema i virovitički Oldtimer klub, a u večernjim satima posjetitelji će moći uživati uz tradicijsku glazbu Slavonije i Podravine na velikoj Smotri folklora – Rokovo 2022. i koncertu Žige i Bandista.

Uz brojne programe i nastupe virovitičkih udruga održat će se i sportski turniri u nogometu, tenisu, šahu, ribolovu i karateu, a na SRC VeGeŠKa vraća nam se atraktivna Noć košarke.
U ponedjeljak, 15. kolovoza, održat će se tradicionalni ViroKREATIVA sajam tradicijskih proizvoda i rukotvorina, a u večernjem terminu, nakon revije unikatnog nakita i proglašenja najdizajnera ViroKREATIVE, nastupit će popularni Joško Čagalj Jole.

Sam dan Rokova, 16. kolovoza, počinje tradicionalnom budnicom Gradske glazbe Virovitica ulicama grada. Svečanom svetom misom i procesijom proslavit će se blagdan zaštitnika naše župe, sv. Roka, a cjelokupni program završit će koncertom Slavonskih lola i spektakularnim vatrometom – kazala je K. Đurđević.

Na samom kraju direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević zahvalila je svim institucijama, udrugama i klubovima koji su se i ove godine uključili i pripremili iznimno bogat i raznolik program.

– Pozivamo sve građane i posjetitelje da nam se pridruže i uživaju na brojnim događanjima, od sportskih turnira, uličnih festivala, izložbi i koncerata. Na rasporedu je mnogo toga i vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe – poručila je Katarina Đurđević.

ROKOVO U GRADSKOJ KNJIŽNICI

U program obilježavanja Dana grada – Rokova i ove se godine uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica pripremivši raznovrstan program. Tako će se od 12. do 16. kolovoza održati razne radionice, pričaonice, predstavljanje knjiga, kviz, izložbe i još mnogo toga. Rokovo u knjižnici započet će izložbom pod nazivom „Izbor iz znanstveno-fantastične književnosti“, koja će biti otvorena tijekom cijelog mjeseca, a svaki dan za vrijeme Rokova od 9 sati, osim nedjelje, održavat će prodajnu izložbu knjiga „Viroliber“. Bit će to na neki način i uvod u tema ovogodišnjeg Rokova, a on se uglavnom odnosi na Svemir.

Prema riječima ravnatelja Gradske knjižnice Roberta Fritza u petak, 12. kolovoza, održat će se predstavljanje brošure u izdanju Knjižnice o značajnom virovitičkom zavičajcu Mirku Danijelu Bogdaniću pod nazivom „Virovitički tragač za zvijezdama“. Nakon toga u 18 sati slijedi predavanje i otvorenje izložbe astrofotografija profesora Aljoše Graovca pod nazivom „HUBBLE“.

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica pokrenula je foto natječaj na temu „Tvoj virovitički svemir“. Na natječaj su se mogli prijaviti svi fotografi amateri od 10 do 25 godina s jednom fotografijom kroz koju su trebali prikazati svoje viđenje virovitičkog svemira. Proglašenje pobjednika bit će u 10 sati. Ponedjeljak, 15. kolovoza, Knjižnica opet otvara s Viroliberom i kreativnom radionicom izrade maketa kulturnih ustanova grada, a navečer u 19 sati uslijedit će predstavljanje knjige Anđelke Kliment „Ubojstvo na Mrežnici“. To je autoričin prvijenac, roman koji će predstaviti Virovitičanka Sandra Pocrnić Mlakar i Anita Rešetar, a vjerujem i da će doći i sama autorica, kako je kazao Robert Fritz.
Posljednji dan Rokova u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica rezerviran je za tinejdžere. Naime, pod vodstvom više knjižničarke Mirjane Kotromanović održat će se kviz znanja iz opće kulture pod nazivom „Zvijezde među knjigama“. Početak kviza je u 11 sati, a nakon toga u program obilježavanja Rokova završava s otvorenjem godišnje izložbe Škole crtanja i slikanja Paleta koji je predviđen za 19 sati.

MUZEJ ZA 10 I IZLOŽBA STUDIJSKIH PORTRETA

Ako ste ljubitelji dobrih fotografija, onda ovo Rokovo posjetite Gradski muzej Virovitica.
U subotu, 13. kolovoza, otvorenje je izložbe zagrebačkog umjetničkog fotografa Roberta GOJEVIĆ „STUDIJSKI PORTRETI“  snimljenih povijesnim procesom mokrog kolodija na staklenoj ploči.

Robert Gojević je hrvatski fotograf sa snažnom osnovom u komercijalnom dizajnu i iskustvom u oglašavanju i društvenim mrežama. Ilustrator je, slikar, grafički dizajner i sakupljač fotografija iz devetnaestog stoljeća.
Ovom izložbom pokazat će studijske portrete poznatih i slavnih iz svijeta umjetnosti, kulture i medija koje je snimio u posljednjih 10-ak godina u tehnici mokrog kolodija na staklenoj ploči. Tehnika mokrog kolodija jedna je od zaboravljenih i napuštenih tehnika studijske fotografije. Izložba će biti otvorena u 18 sati.

A 14. i 15. kolovoza Gradski muzej otvara svoja vrata i nudi posjetiteljima razgledavanje najboljeg muzeja s europskom reputacijom za samo 10 kuna. Stoga, ako još niste, ovo vam je izvrsna prilika da posjetite virovitički muzej i sami se uvjerite zašto s pravom nosi titulu najbolji europski muzej. 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content