Međunarodni Slama Land Art u Parku prirode Kopački rit: 16. izdanje u znaku Nikole Tesle

U baranjskom Kozjaku, u srcu Kopačkog rita, do ponedjeljka, 22. kolovoza održava se međunarodni Slama Land Art Festival.

Ovogodišnji jedinstveni spoj umjetnosti i prirode kroz izradu skulptura od slame, posvećen je jednom od najvećih svjetskih znanstvenika i vizionara – Nikoli Tesli.

Predsjednik Udruge Slama Nikola Faller pojasnio je za medije poveznicu slama festivala i Nikole Tesle rekavši kako je jedan od najvećih izumitelja savršena tema jer Hrvatska prelazi na euro, a na kovanici će se nalaziti lik svjetski poznatog izumitelja čiji se patenti koriste stoljećima nakon njegova života.

Faller je iznio i detalje programa.

– Za posjetitelje smo otvoreni u subotu, 20. kolovoza poslijepodne, dok je nedjelja, 21. kolovoza naš glavni dan s predstavom o Teslinom životu i kasnije, reći ću sa spaljivanjem “njegovog laboratorija”, koje se zaista i dogodilo u prošlosti. S druge strane, Wardenclyffe toranj koji smo počeli graditi u ponedjeljak, kao ključnu figuru, ostat će čitav. Bit će to znak za nove generacije da se sjetimo ovog, kao i ostalih njegovih izuma, odnosno da ne budemo više na neki način zagađivači okoliša, rekao je za Radio Osijek Faller, te pozvao sve posjetitelje da dođu uživati u prirodi i jedinstvenom doživljaju umjetnosti od slame.

– Slama land art festival umjetnički je koncept, koji objedinjuje istodobno manifestaciju i prostor umjetničkog djelovanja. Osim toga, spaja kulturnu i tradicijsku baštinu, koristeći prirodne resurse i promovirajući načela održivog razvitka. Umjetnici, pod vodstvom inicijatora cijelog projekta, Nikole Fallera, stvaraju vrijedna i originalna djela, koja nakon SLAME nastavljaju svoj život na brojnim javnim prostorima Baranje, čineći ju tako sve zanimljivijom turističkom destinacijom.

Zadnji dan ove manifestacije rezerviran je za završnu svečanost, koja okupi veliki broj posjetitelja iz okolnih gradova i sela. Nastupaju razna kulturno-umjetnička društva, udruge, glazbeni izvođači i tradicionalni obrti regije, a sve uz bogatu trpezu kulinarskih delicija ovoga kraja. U znak zahvalnosti, za žetvene plodove, najveća se skulptura, sa zalaskom sunca, spaljuje na očigled i oduševljenje svih posjetitelja – ističu iz Turističe zajednice Bilje s kojom se u suradnji, kao i Općinom Bilje, održava taj značajni festival.

(www.icv.hr, tj)

Plakat 2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content