Nastavak projekta “Život kakav želim, zaželim Vladislavci”: I korisnicima i gerontodomaćicama život se promijenio na bolje

U općini Vladislavci posebno su ponosni na projekt “Život kakav želim, zaželim Vladislavci” jer je već prva faza EU projekta “Zaželi” pokazala značaj i benefite i za žene koje su bile zaposlene, ali i za korisnike koji su kroz godinu dana neprekidno imali skrb.

U drugoj fazi projekta tijekom 15 mjeseci o 180 starih i nemoćnih korisnika skrbilo je 30 gerontodomaćica, koje su kao zapošljiva skupina kroz projekt rješavale i svoju egzistenciju.

No, ta je faza okončana u kolovozu ove godine završnom konferencijom na koju su gerontodomaćice dovele svoje korisnike, a sjeta se osjetila između jednih i drugih. Ipak na njihovu radost načelnik općine Vladislavci Marjan Tomas najavio je skorašnji nastavak jer se dosadašnjom realizacijom projekta pokazala stalna potreba za brigom o starijim stanovnicima, kao i dobri rezultati zapošljavanja gerontodomaćica.

Treća faza projekta trajat će samo 6 mjeseci za razliku od prethodnih kada je to bilo godinu dana i više.

– U tom projektu neće biti zaposlene gerontodomaćice koje su radile na projektu “Život kakav želim, zaželim Vladislavci”, već one koje su su radile na prvoj fazi i bile godinu dana na čekanju. Ove žene su se sada prijavile na Zavod za zapošljavanje i morat će pričekati. Pišemo projekt kako bi se javili na natječaj za projekt koji će biti na duže vrijeme. U njemu smo predvidjeli i neke novine. Učimo iz provođenja projekta, promatramo potrebe, zadovoljstvo i ono što ostaje kao nepokrivena potreba i uvijek nastojimo uvesti poboljšanja. Cilj nam je da svi budu zadovoljni. Gerontodomaćice svakako jesu – rekao je za medije načelnik Tomas, dodavši kako je svaka dobila i prekvalifikaciju upisanu u radnu knjižicu s kojom lakše može izaći na tržište rada.

Istaknuo je kako je posebna vrijednost projekta “Život kakav želim, zaželim Vladislavci” vrijeme koje gerontodomaćice provedu sa svojim korisnicima uz kavicu i razgovor jer većinu starijih osoba muči usamljenost i nedostatak razgovara.

– U općini Vladislavci imamo puno starijih i potrebitih. Ima i osoba s invaliditetom. Svi oni trebaju pomoć jer su se djeca ili odselila ili imaju svoje živote, svoje obitelji i jako puno rade, a ovim ljudima je pomoć potrebna svaki dan. Naše gerontodomaćice su im išle u nabavku namirnica, u ljekarnu, vodile ih liječniku, pomogle u kući i oko kuće. No, nekako je najvažnije društvo koje su pružale tim ljudima. Mnogi od njih su usamljeni i željni popričati s nekim. Popiti kavu. Znati da će im gerontodomaćica pokucati na vrata i da imaju vrijeme koje će im posvetiti – rekao je za medije Tomas, istaknuvši važnost nastavka projekta za čiju su realizaciju u cijelosti povučena sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content