Neobična, ali nimalo bezazlena akcija spašavanja pripadnika osječkog HGSS-a: Blato skoro “progutalo” muškarca u Kopačkom ritu

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Osijek iz dubokog mulja izvukli su muškarca koji je ostao zaglavljen u dubokom močvarnom tlu. Na intervenciju su ih pozvali djelatnici Parka prirode Kopački rit.

S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, jedan od dvojice muškaraca koji su se na tom području našli u opasnoj situaciji,, uputio je poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su zatim u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek.

Na lokaciju su odmah upućena dva spašavatelja HGSS-a iz osječke Stanice koji su se na navedenu lokaciju uputili terenskim vozilom, no do traženih osoba morali su koristiti čamce, a zatim dio puta prijeći i pješice sa svom spasilačkom opremom.

Uz dvojicu pripadnika HGSS-a u spašavanju je sudjelovalo i troje rendžera PP Kopački rit, pa je ugrožena osoba uz pomoć užeta i medicinske daske izvučena na sigurno tlo.

U HGSS-u ističu da je, u ovoj neobičnoj, ali nimalo bezazlenoj akciji spašavanja, izuzetno bila važna pravovremena reakcija i visoka motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobe koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj se našla, ipak sačuvala prisebnost.

Napominju i izvrsnu suradnju osječke stanice i PP Kopački rit, a posebno ističu zajedničko djelovanje prilikom poplava u županijskoj Posavini gdje su svojim plovilima lokalnom stanovništvu pomagali i rendžeri Kopačkog rita.

– Zajedničke se aktivnosti provode i kroz razne vježbe i edukacije poput pružanja prve pomoći, spašavanja iz leda, traganja i drugih. Svrha, ali i rezultat takvih zajedničkih aktivnosti su briga o sigurnosti posjetitelja, i ako do toga dođe, akcija spašavanja sa sretnim završetkom- dodaju iz HGSS-a.

(www.icv.hr, tj, foto: HGSS)

spašavanje
Foto: HGSS

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content