Obilježena 31. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara, prve žrtve orahovačkog kraja u Domovinskom ratu

I nakon 31 godinu ista je tuga u srcu obitelji Mlakar, jer njihovog oca i supruga nema, nema Stjepana Mlakara, hrvatskog policajca iz Četekovca koji je mučki ubijen u četničkom napadu na policijsku patrolu 11. kolovoza 1991. na cesti između sela Humljani i Pušina. U istom automobilu policajac Franjo Sterle je bio teško, a Josip Jurković lakše ranjen, a samo su radili svoj redovan posao. U spomen na prvu žrtvu orahovačkog kraja u Domovinskom ratu, Stjepana Mlakara, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Policijske postaje Orahovica 1990./1991. u Humljanima i Četekovcu održana je obljetnica pogibije i komemoracija.

Prvi dio komemoracije održan je kod spomen obilježja Stjepanu Mlakaru na mjestu njegove pogibije između Humljana i Pušine kojoj su nazočili njegova obitelj i rodbina, njegov suborac Franje Sterle, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s načelnikom PU VPŽ Sinišom Kneževićem, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik općine Mikleuš Robert Grabar, predsjednik Vijeća općine Čačinci Tomislav Tomić, načelnik PP Slatina Krunoslav Sertić, zamjenik načelnika PP Orahovica Milan Rončević te mnoštvo predstavnika braniteljskih udruga s područja županije prevođeni predsjednikom ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelja VPŽ Matom Bubašom koji su Stjepanu odali počast polaganjem vijenaca, aranžmana i lampiona. U ime udruge organizatora obratio se ratni zamjenik načelnika PP Orahovica Antun Grabovac.

– Srbi s ovih prostora nisu imali niti jedan pravovaljani razlog za ovaj gnjusan zločin. Demokratski izabrana hrvatska vlast nudila im je svekoliku ravnopravnost i sigurnost što se dokazivalo i tog nedjeljnog jutra, policijska ophodnja išla je osigurati i njima sigurnost, a i vozilo Hitne pomoći išlo je u Pušinu pružiti medicinsku pomoć. No, njima to nije ništa značilo, mučki su zapucali na hrvatske policajce, ubili Stjepana Mlakara i teško ranili Franju Sterlea, lakše Josipa Jurkovića. Srećom pa je baš ta ekipa hitne medicinske pomoći bila u Pušini pa je medicinska sestra Zdenka Jurenac munjevitom reakcijom Franji spasila život. Zato ova mjesta i ovakve obljetnice koje i ovom prilikom pokazujemo da nismo zaboravili, i nadalje moraju biti naša svetinja – rekao je Grabovac. Na kraju se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Čačinci Tomislav Tomić.

– Presretan sam danas što nas ovdje ima jako puno i posebno me veseli nazočnost djece i mladih što je veliki znak da se ime Stjepana Mlakara i Domovinski rat nikada neće zaboraviti. Mislili smo kako će tada sve to proći mirno, ali nakon tog mučkog ubojstva 11. kolovoza svima je bilo jasno s kim imamo posla i na koji način se moramo organizirati i boriti za svoju slobodu. Žrtva Stjepana Mlakara i svih poginulih hrvatskih branitelja nam je omogućila da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj i naša je dužnost biti svake godine ovdje i pokloniti se našim herojima. Ova žrtva nam mora biti motiv da danas budemo što bolji i uložimo ogroman napor kako bi ova naša lijepa država Hrvatska bila dostojna hrvatskog čovjeka – rekao je Tomić.

Obljetnica Stjepan Mlakar 1

U sklopu obljetnice UHBL PTSP VPŽ organizirao je hodnju u dionici Donja Pištana-Gornja Pištana-Kokočak-Krajna-Humljani pa sve do spomen obilježja na mjestu pogibije Stjepana Mlakara njemu u čast, a nastavak komemoracije održan je na mjesnom groblju u Četekovcu kod Stjepanovog grobnog mjesta gdje se nakon odavanja počasti obratio načelnik općine Mikleuš Robert Grabar.

– Ponosan sam danas što sam načelnik općine iz koje je došao heroj Stjepan Mlakar, čovjek koji je simbol obrane ovih prostora. Obitelji i rodbini izražavam najdublju sućut, a Stjepanu neka je laka hrvatska gruda i vječna slava, mi ga nikada nećemo zaboraviti – zaključio je Grabar.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content