OLUJA U podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovali Virovitičanka Renata Brkan i Našičanin Silvio Pinter

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Središnja svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara.

Uoči središnje proslave, na Trgu Ante Starčevića, ratni vojni zapovjednici i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i državni vrh, položili su vijence kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”.

Na početku proslave podignuta je zastava na Kninskoj tvrđavi uz hrvatsku himnu. Zastavu kao i svake godine dižu ratni veterani i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, a ove godine ta čast pripala je i Renati Brkan, supruzi poginulog branitelja iz Virovitice Antuna Brkana, koja je i sama hrvatska braniteljica iz Domovinskog rata te dopredsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Virovitica, kao i hrvatski ratni vojni invalid i dragovoljac Silvio Pinter iz Našica. 

 

Kninska crkvena zvona zazvonila su 9.43 i podsjetila da je u taj čas na današnji dan prije 27 godina Hrvatska vojska oslobodila Knin, a potom je pročitana povjesnica o Oluji te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, tijekom kojeg su 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupili u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i dva nestala. 

Prigodne govore održali su umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik RH Zoran Milanović.

Na kraju službenog dijela svečanosti izveden je prelet pilota “Krila Oluje”, a Knin su preletjeli i helikopteri Oružanih snaga RH i policije. 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content