Povjesničari Mihael Puljić i Dino Mataz kreću sa snimanjem dokumentarnog filma o tragediji Četekovca, Balinaca i Čojluga

Jučer (petak) je u mjesnom domu u Četekovcu, pod pokroviteljstvom općina Mikleuš i Nova Bukovica, održan inicijalni sastanak kojem je tema bila početak snimanja dokumentarnog filma o tragediji podpapučkih sela Četekovac, Balinci i Čojlug.

I ovoga puta autorske palice prihvatili su se dvojica mladih povjesničara, Mihael Puljić i Dino Mataz, autori dokumentarnih filmova s tematikom Domovinskog rata na području Virovitičko-podravske županije.

– Virovitičko-podravski hrvatski branitelji u svojim akcijama 1991. godine oslobodili su prva, do tada, okupirana područja u cijeloj Hrvatskoj. Ali, njihove obitelji i civilno stanovništvo pretrpjelo je i velike osobne gubitke u strašnim razaranjima i masakrima ponajprije u tri podpapučka sela te u Voćinu. Cilj snimanja ovoga filma je kroz perspektivu svjedoka vremena ispričati tragediju Četekovca, Čojluga i Balinaca kako se nikada ne bi zaboravilo što se početkom rujna 1991. godine na tome području dogodilo – objasnio je Mihael Puljić, naglašavajući kako je ovo prvi film u planiranoj trilogiji, a koji bi opisivali događaje s početka i sredine rujna 1991. godine na području Virovitičko-podravske županije.

O samom hodogramu i planu realizacije dokumentarnog filma razgovarali smo i s Dinom Matazom, koji nam je objasnio samu strategiju pristupa ovoj temi.

– Cilj je kroz jednu kronologiju događaja opisati što se sve to događalo 4. i 5. rujna 1991. godine. Dakle, govorimo o onome na čemu bi stavili naglasak u samom filmu uz prikladan uvod i zaključak, a da sve navedeno bude primjereno prvenstveno mlađim uzrastima. Okvirni plan nam je završiti film do 4. rujna iduće godine te se nadamo punoj podršci lokalnog stanovništva s kojima smo danas usuglasili buduću suradnju. Moram pohvaliti i jedinice lokalne samouprave, općine Mikleuš i Nova Bukovica koje su prepoznale vrijednost ovog projekta te nam dale punu podršku u njegovoj realizaciji – pojasnio je Dino Mataz početne planove u snimanju filma o masakru u Četekovcu, Balincima i Čojlugu 4. rujna 1991. godine.

– Hvale vrijedan projekt kojeg je nužno realizirati kako bi buduće generacije shvatile težinu događaja iz moderne hrvatske povijesti, a koji su se dogodili na ovom području. Autori imaju punu podršku Općine Mikleuš te se nadam kako će konačni proizvod biti na ponos svima nama koji ovdje živimo – zaključio je Robert Grabar, načelnik općine Mikleuš.

(www.icv.hr, adf, dm; Foto arhiva: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content