ROKOVO 2022. Jedinstveni studijski portreti Roberta Gojevića izloženi u Gradskom muzeju Virovitica

Zagrebački umjetnik Robert Gojević (čiji korijeni sežu u Suhopolje), predstavlja se od danas (subota) u Gradskom muzeju Virovitica izložbom studijskih potreta javnih ličnosti, na izložbi koja je otvorena u povodu Rokova 2022. Uputivši autoru čestitke, izložbu je otvorila zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.    

Virovitički postav izložbe je interaktivan, upoznala je publiku Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, istaknuvši da posjetitelj, ako mu već javna osoba nije poznata, njen identitet mora potražiti na popisu. Izložba donosi i stakla (originalne ambrotipije na staklu) te video zapis koji objašnjava nastanak portreta, uz detalje ‘iza kamere’.

PET SEKUNDI ZA PRIKAZ KARAKTERA

Za razliku od klasičnih portreta, snimljenih modernim fotoaparatima, ova izložba donosi dvadesetak portreta nastalih u tehnici mokrog kolodija na staklenoj ploči, svojevrsnoj tehnici izrade fotografija prije same fotografije, naglasila je Draženka Jalšić Ernečić, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica Muzeja grada Koprivnice, koja potpisuje autorsku koncepciju virovitičke izložbe.

Tehnika snimanja i izrade fotografija, koja seže u drugu polovicu 19. stoljeća način je na koji je Gojević u 15 godina (kao nekad zagrebački studijski fotograf Pommer) zabilježio stotinu portreta slavnih iz cijelog svijeta, a koji su svoj trag ostavili u umjetnosti, književnosti, medijima, glumi.

-U ovoj tehnici nema popravaka i nema ponavljanja, ona je sušta suprotnost modernoj fotografiji, gdje se prilikom jednog snimanja može snimiti stotinjak različitih fotografija, odabrati jedna i potom digitalno korigirati. Ovi portreti suprotstavljaju se toj digitalnoj banalnosti. Kod ovih fotografija i greška je dio priče – već pomak utječe na to kako će na kraju fotografija ispasti jer se snima samo jedan jedini put – ispričala je D. Jalšić Ernešić rekavši kako je Gojević kroz svoje portrete zapravo zabilježio i duh vremena, ali i kulturni identitet prostora i vremena u kojem živimo.

Naglasila je kako je on trenutno jedan od ukupno trojice fotografa u regiji koji se uopće bave ovom tehnikom.

Svojevrsna je to alkemija za današnje poimanje fotografiranja, objasnio je sam autor, koji kaže kako ga nikad nije privlačila industrijska fotografija. Izraditi fotografiju u mokrom kolodiju na staklenoj ploči zahtijeva poznavanje ne samo posebne opreme, već i kemijskih procesa, kao i prepoznavanja važnosti trenutka i snage karaktera same portretirane osobe, ispričao je Gojević, kojemu su u zagrebački atelje pristizali svjetski poznati književnici, plesači, glumci, dizajneri, ilustratori. 

-Sam proces fotografiranja traje pet sekundi, u kojoj osoba mora biti potpuno mirna, ne smije se micati, treptati, disati. Ljepota, izazov i važnost svega leži u činjenici da nikad nisam ponavljao snimanje portreta. Uvijek je to jedna jedina prilika, i za mene i za osobu koju fotografiram – ispričao je o zahtjevnoj tehnici R. Gojević.

Njegovi portreti donose tako vizualni zapis jednog karaktera, koji se očituje kroz pogled, emociju, priču iza umjetnosti. Nemogućnost ponavljanja stvorila je tako jedinstvenu priliku i za javnu ličnosti da u pet sekundi zapravo iskaže samog sebe.

Zainteresirani izložbu mogu pogledati do 5. rujna. (www.icv.hr, mlo)  

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content