Turističkim djelatnicima prezentiran preventivni projekt “Sprječavanje spolnog iskorištavanja djece na turističkim lokacijama”

U četvrtak, 25. kolovoza, u konferencijskoj dvorani Policijske uprave virovitičko-podravske policijska službenica za prevenciju Ana Kratohvil Katić predstavila je preventivni projekt “Sprječavanje spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama” djelatnicima Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Josipu Mikolčiću i Luki Sabi.
 
U skladu s Nacionalnim planom za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodit će preventivne mjere koje će osvještavati djelatnike u turizmu o kriminalitetu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama.
 
Republika Hrvatska je svjetski poznata turistička destinacija u koju dolaze brojni turisti, a posljednjih godina je i Virovitičko-podravska županija postala sve posjećenija, ali među turistima mogu biti i osobe koje dolaze ciljano radi spolnog iskorištavanja djece.

S ciljem suzbijanja ove vrste kriminaliteta potrebno je educirati djelatnike u turizmu o načinima počinjenja i uređajima koje počinitelji koriste. Seksualna zlostavljanja djece posebno su teška kaznena djela koja imaju dalekosežne i ozbiljne doživotne posljedice za žrtve. Ta kaznena djela povređuju djecu, ali uzrokuju i znatnu i dugoročnu društvenu štetu. 

Osim neposrednog kontakta počinitelja s djetetom, zahvaljujući tehnologiji počinitelji mogu lakše nego ikada prije stupiti u kontakt s djecom, mamiti ih na susrete, dijeliti slike zlostavljanja, a pritom sakriti svoj identitet.

Kazneni zakon RH propisuje kazne za svakog tko snima, proizvodi, nudi, čini dostupnim, distribuira, širi, uvozi, izvozi, pribavlja za sebe ili drugoga, prodaje, daje, prikazuje ili posjeduje snimke ili fotografije na kojima su prikazani spolni organi djeteta ili je dijete (mlađe od 18 godina) prikazano u seksualno eksplicitnom ponašanju ili svjesno pristupanje takvom sadržaju čini kazneno djelo.

Suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece mora se voditi na brojnim područjima, uključujući i u društvu u cjelini. Stvarni napredak može se postići samo ako se pojača rad na sprečavanju, prijavljivanju, upućivanju, istrazi, zaštiti i identifikaciji, obradi i praćenju svakog pojedinog slučaja.

Preventivne aktivnosti ovoga projekta nastavit će se po lokalnim turističkim zajednicama naše županije.

Što građani mogu učiniti?

Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 192, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem on line aplikacije Red Button.

(PU virovitičko-podravska)
 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content