U Dugoj Međi u subotu se održava tradicionalna Pekmezijada: Ove godine u kuhanju pekmeza natječu se vatrogasci

Sutra, 27. kolovoza bit će održana tradicionalna 11. Pekmezijada u Dugoj Međi u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa. Glavni kuhari pekmeza ove godine bit će vatrogasci, a natjecanje ima simboličan naziv ”Vatru gasi-pekmez spasi”. Uz natjecanje u kuhanju pekmeza bit će održane i, također tradicionalne, Sportske igre branitelja.

– Na natjecanju u kuhanju pekmeza ove godine smo odlučili sučeliti vatrogasce. Tako će se u kuhanju okušati društva iz dva grada i tri općine koji će za vrijeme kuhanja pekmeza odmjeriti svoje vještine i u vatrogasnoj alci i bacanju potkove. Vatrogasna društva dolaze iz Orahovice, Zaboka, Čađavice, Zdenaca i Velikog Rastovca (općina Crnac), a stručno ocjenjivačko povjerenstvo za pekmez predvodit će provjereni hrvatski majstori kuhače, naši Sandra Jadek i Dražen Šafar. Na sportskim igrama branitelja sudjelovat će deset udruga branitelja iz četiri županije i to u disciplinama viseća kuglana, bacanje potkove i slavonska alka – kaže predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta te najavljuje i popratne sadržaje za sve posjetitelje.

– Vitezovi Ružice grada iz Orahovice imat će pokazno gađanje lukom i strijelom, a bit će održan i zabavni program u kojem će nastupiti KUD-ovi iz Čađavice, Crkvara i Zdenaca. Za sve sudionike jela će spremati Lovačke udruge, Sokol iz Čađavice, Jelen Jankovac i Šljuka iz Zdenaca, a tijekom kompletne manifestacije posjetitelje će zabavljati će TS Kočije iz Valpova – nastavlja Bušljeta.

Prije otvaranja manifestacije branitelji i mještani zapaliti će svijeće kod križa ispred kapele Svete Ane i molitvom se prisjetiti svih poginulih i umrlih branitelja te mještana Duge Međe. 

– Mi smo malo mjesto, ali trudimo se organizirati i prirediti, prije svega našim sumještanima i mještanima općine Zdenci, te potom i svim gostima priredbu u kojoj će uživati i koja će im ostati u sjećanju. Zato pozivam sve koji vole dobru zabavu, vrhunsko domaće jelo, piće i slastice da nam se pridruže i uživaju – zaključio je Bušljeta.

Pekmezijada u Zdencima počinje u 14 sati kada će ekipe početi pripremati pekmez, u 14:45 odat će se počast braniteljima, a u 15 sati bit će održano službeno otvaranje manifestacije i start braniteljskih igara.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravska županija, Općina Zdenci i Vatrogasna zajednica VPŽ.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić arhiva)

DOGADAJ

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content