Vatra, miris pečenjaka i prepun pitomački trg na 15. Danu pečenjakov: Izvrsnu manifestaciju zaključio koncert grupe Vigor

Oko četiri tisuće pečenjaka jučer (nedjelja) ispečeno je i skuhano na 15. manifestaciji Dan pečenjakov u Pitomači. Njihov miris privukao je brojne Pitomačane, ali i mještane okolnih mjesta pa i šire, na Trg kralja Tomislava u samom središtu Pitomače. Organizatori, Dečki z Dravske, Općina Pitomača i općinska Turistička zajednica nisu mogli sakriti zadovoljstvo što ova manifestacija postaje prepoznatljiv brend općine. To najbolje može potvrditi činjenica da gotovo niti jedan pečenjak nije ostao.

U pečenju ovih ukusnih poslastica sudjelovali su i mladi i stari Dečki z Dravske, koji su s osmjehom pripremali pečenjake, unatoč izuzetno visokim temperaturama uz vatru i kotlove. 

– Bila mi je želja napraviti nešto za mještane koji nisu na moru u ovo vrijeme, a da pritom spojim tradiciju s druženjem, ali i kako sam sam policajac, približim policajce mještanima. Od početnog manjeg okupljanja i druženja danas je ovo prava manifestacija na jednoj višoj razini zbog čega sam presretan. S početnih 150 pečenjaka, ove godine dijelimo čak 4.000 – rekao je idejni začetnik ove manifestacije Siniša Tišljar.

20220807 180725

Kao i svake godine, pečenjake su pripremali na “vatrenim orguljama”, vilama, ali i kuhali u kotlovima. Posjetitelji su tako mogli odabrati one koji im bolje odgovaraju, kuhani ili pečeni, a za manifestaciju imaju samo riječi hvale.

– Zaista je sve odlično pripremljeno. Došli smo zbog pečenjaka, ali i ostala ponuda je izvrsna – rekla je Martina Buneta iz Otrovanca, s njom se slaže Iva Gros, koja je s obitelji u Pitomaču došla iz Suhopolja. 

– Volim ovu manifestaciju pa smo došli i ove godine. Jela sam kuhani pečenjak i bio je fantastičan – rekla je Iva.

Daleko najviše, naravno, bilo je Pitomačana koji godinama “čuvaju” ovu manifestaciju. 

– Ljudi jedva čekaju kolovoz i ovu manifestaciju, ali zapravo i bilo kakvo događanje da se okupe nakon korone, a Dan pečenjakov je pun pogodak za to – rekla je Ines Topić iz Pitomače.

Osim pečenjaka, posjetitelji su mogli kušati i ukusne starinske delicije od kukuruza koje su pripremile vrijedne članice udruga s područja općine, a da ne bude žednih, pobrinuli su se Udruga vinogradara, podrumara i voćara „Aršanj” te drugi pitomački poduzetnici. Uz napuhanac, u manifestaciji su uživali i oni najmlađi.

Sve boljim odazivom zadovoljna je i direktorica općinske Turističke zajednice Ivona Pankaz. 

– Svake godine povećavamo broj pečenjaka kako nam se povećava i broj gostiju. Oduševljeni smo brojem posjetitelja, ne samo lokalnog stanovništva nego zapravo i svih onih turista koji dolaze zbog pečenjaka i ovdje traže smještaj. Trg je pun i ne možemo biti sretniji – rekla je Ivona Pankaz. 

20220807 183306 1 e1659952870495

Za glazbeni dio manifestacije bila je zadužena DJ Petra, a u večernjim satima pozornicu je preuzela je Grupa Vigor koja je odličnim koncertom stavila “točku na i” ove, sada već brojnim posjetiteljima omiljene manifestacije.  

(www.icv.hr, mp; Foto: M. Paradinović, Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content