ZLATNA PLAKETA Priznanje Gradskom muzeju Virovitica za doprinos u razvoju muzejske djelatnosti na međunarodnoj razini

Za izniman doprinos u razvoju muzejske djelatnosti na međunarodnoj razini Zlatnu plaketu Grada Virovitice dobio je Gradski muzej Virovitica.

Uskoro sedamdesetogodišnjak Gradski muzej Virovitica se tijekom posljednjih pet godina uspio plasirati na hrvatskoj i europskoj muzejskoj i kulturnoj sceni kao muzej koji morate vidjeti.

Od provedbe projekta „5 do 12 za Dvorac”, koji je osim građevinske obnove dvorca Pejačević (u koji je Muzej smješten od svog osnivanja 1953. godine) uključivao i definiranje i realizaciju novog stalnog postava, Muzej ostvaruje izuzetnu posjećenost i prepoznatljivost kao mjesto susreta svih generacija i različitih interesa. Stoga novim rođendanom Muzeja u potpuno obnovljenom dvorcu i njegovom perivoju smatra se 5. prosinca 2019. godine kada su novi postavi svečano predstavljeni javnosti.

Stručnim radom, brizi o interpretaciji, dokumentaciji, zaštiti i prezentaciji baštine, djelatnici Muzeja zaslužili su nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji stalni postav 2020. godine. Hrvatska stručna javnost prepoznala je neuobičajen diskurs tematskog pristupa stalnom postavu “Drveno doba” u kojemu je prezentirana i interpretirana bogata materijalna i nematerijalna baština lokalnog kraja kroz opće postulate društvenih vrijednosti, a sve pod krovnom temom postava – drvo.

Osim “Drvenog doba” u Muzeju je ostvaren i drugi postav – „Povijest grada i dvorca”, čiji narativ kronološki prati razvoj grada Virovitice od prethistorije do Domovinskog rata.
U prosincu 2021. na adresu Muzeja stigla je i nominacija Europskog muzejskog foruma za najbolji europski muzej – nagradu EMYA 2022.

SURADNJA S LOKALNOM ZAJEDNICOM
Za razliku od nagrade Hrvatskog muzejskog društva, European Museum of the Year Award osim muzejske djelatnosti u najširem smislu (stalne i privremene izložbe, događanja, promocije, edukacije, radionice…) naglasak stavlja na suradnju muzeja s lokalnom zajednicom. Stoga su u rigoroznom ocjenjivanju sudaca za nominaciju bile bitne suradnje muzeja sa školama, vrtićima, udrugama, tvrtkama, posjetiteljima i ranjivim skupinama društva.

Gradski muzej Virovitica bio je jedini u široj regiji nominiran za tu prestižnu nagradu, muzejski Oscar kako je još nazivaju. No, iako nije osvojio glavnu nagradu, Muzej je zaslužio Priznanje za izniman doprinos muzejskoj djelatnosti Europskog muzejskog foruma te ostvario niz kontakata na europskoj muzejskoj sceni tijekom konferencije Europskog muzejskog foruma održane u Estoniji u svibnju 2022. godine.

Gradski muzej Virovitica nastavlja i dalje organiziranjem niza radionica i izložbi koje ostvaruje u godišnjim programima svoje djelatnosti promovirati lokalnu baštinu te obogaćivati kulturni život svojih sugrađana međumuzejskim suradnjama i predstavljanju iznimnih umjetničkih, povijesnih i tradicijskih dostignuća institucija i pojedinca. U 2022. godini važno je istaknuti izložbu najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića ostvarenu u suradnji četiriju muzejskih institucija i prvi put predstavljenu u Virovitici, kao i niz drugih izložbi kojima su tijekom godina bili važan nositelj kulture, edukacije i brige o baštini u našem lijepom gradu.

Zavičajni muzej postao je veliki kroz kontinuirani rad i univerzalne vrijednosti prožete lokalnim narativima, a korištenjem slogana #malivelikimuzej postali su
prepoznatljivi i među novim generacijama, što se najbolje vidi po broju posjetitelja iz cijele Hrvatske.
(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content