Bacili pet tek okoćenih štenaca u vrećici: Troje ih je uginulo, dva uspjela spasiti policija

U subotu, 24. rujna policijski službenici Policijske postaje Slatina dobili su dojavu da se u blizini naselja Mačkovac u papirnatoj vrećici nalazi pet tek rođenih štenaca koje je netko ostavio.

– Operativnim radom utvrđeno je da su se dvojica muškaraca, 59-godišnjak i 53-godišnjak odlučili „riješiti“ pet štenaca u tipu pasmine hrvatski ovčar. Nakon što je kuja u vlasništvu 59-godišnjaka oštenila pet malih psića, vlasnik je odlučio riješiti ih se. U dogovoru s 53-godišnjakom štence su stavili u papirnatu vrećicu, te ih ostavili u poljskom predjelu zvan „Brezovac“ u blizini naselja Mačkovac – izvijestila je PU virovitičko-podravska. 

Kada su policijski službenici pronašli štence tri su već bila uginula, a dva preživjela su zbrinuta.

– Protiv obojice počinitelja su podnijete prekršajne prijave po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će im biti izrečena novčana kazna, te je poslana obavijest veterinarskom inspektoru o utvrđenom prekršaju – stoji u policijskom priopćenju.

Prema tom zakonu, za onoga “tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa” predviđena je kazna u kunskoj protuvrijednosti od 50 do 200 DEM (cca 200 do 1000 kuna).

To je sve što je policija mogla učiniti, i za što ima nadležnost, a sada je loptica prebačena na veterinarskog inspektora koji će odlučiti hoće li muškarce goniti prema Zakonu o zaštiti životinja i Kaznenom zakonu, s obzirom da su tri štenca uginula. Kazneni zakon za slučaj usmrćivanja životinje propisuje i zatvorsku kaznu u maksimalnom trajanju od godine dana.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content