Caritas predstavio projekt “Pro vita et familia”: Dosad prikupljeno 405 zahtjeva koji se odnose na više od 1.000 osoba kojima je potrebna pomoć

U srijedu, 7. rujna u sjedištu Caritasa Požeške biskupije, održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt “Pro vita et familia” koji Caritas požeške biskupije provodi u suradnji s Fondom europske pomoći za najpotrebitije – FEAD.

Na konferenciji su uz medijske djelatnike bili nazočni članovi Upravnog vijeća Caritasa Požeške biskupije na čelu s preč. Ivicom Žuljevićem, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Požegi Vjekoslav Potočanac, pročelnica Obiteljskog centra u Požegi Mirjana Jugović, ravnatelji biskupijskih katoličkih škola, predstavnici raznih udruga i ostali.

Nakon pozdravnih riječi moderatorica konferencije prof. Nikolina Bodolović je podsjetila kako je projektni prijedlog Caritasa Požeške biskupije pod nazivom “Pro vita et familia” (“Za život i obitelj”) podnesen 16. prosinca 2021. godine, a 8. lipnja 2022. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i to između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao Upravljačkog tijela, s jedne strane, i Caritasa Požeške biskupije, kao Korisnika sredstava, s druge strane.

Konkretnije o projektu progovorila je njegova autorica i voditeljica Marijana Obradović, voditeljica projekta “Pro vita et familia”. Podsjetila je kako Fond europske pomoći za najpotrebitije – FEAD predstavlja dodatnu vrijednost postojećim nacionalnim programima vezanim uz probleme siromaštva i materijalne deprivacije, osiguravajući dostupnost pomoći većem broju korisnika, ne samo nezaposlenima i korisnicima socijalne skrbi, već i onima koji ne mogu ostvariti prava iz sustava socijalne skrbi. Kao cilj projekta gospođa Obradović navodi ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to hrane ili osnovne materijalne pomoći za koju su namijenjena sredstva u iznosu od 4 milijuna kuna.

Potom je ravnatelj Caritasa Požeške biskupije Mario Večerić pojasnio način provedbe ovog projekta i ulogu Caritasa Požeške biskupije u ublažavanju siromaštva stanovnika na području Požeške biskupije koja cjelovito ili djelomično obuhvaća šest hrvatskih županija od kojih je većina iznimno visokog indeksa nerazvijenosti.

U suradnji sa svećenicima i volonterima župnih caritasa oformljeni su koordinacijski centri u svim Dekanatima Požeške biskupije (Pleternica, Skendarovci, Zapolje, Lukač, Slatina, Feričanci, Nova Kapela, Velika, Pakrac, Daruvar). Ravnatelj Večerić je istaknuo kako je do sada prikupljeno 405 zahtjeva koji se odnose na više od 1.000 osoba kojima je potrebna pomoć.

Nazočnima se zatim obratila koordinatorica u kaptolačkom dekanatu Ljiljana Marić te podijelila iskustvo svoga karitativnog djelovanja. Zahvalila je voditeljima projekta “Pro vita et familia” na mogućnosti suradnje.

U suradnji sa župnicima volonteri su u mogućnosti prepoznati potrebe ljudi u svojim župama, a zahvaljujući spomenutom projektu koji pruža stabilnu financijsku podršku, uvelike je olakšan taj rad i karitativno djelovanje.

Na kraju konferencije sudionici su imali mogućnost postaviti pitanja i detaljnije se informirati o predstavljenom projektu.

(www.icv.hr, mv, foto: Caritas)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content