Dr. Miroslav Venus: Na području VPŽ krenuli smo s cijepljenjem protiv COVIDA-19 s novim adaptiranim cjepivom

Na području Virovitičko-podravske županije od utorka se krenulo s cijepljenjem novim, adaptiranim cjepivom protiv Covida-19. Docjepljivanje je organizirano u zavodima za javno zdravstvo u Virovitici i Slatini.

– Kao što je poznato, cijepimo novim, adaptiranim cjepivom, koje se od prethodnog razlikuje po tome što je registrirano samo za booster dozu i to za osobe starije od 12 godina. Preporuka je da svi koji su se primarno procijepili nekim od cjepiva, te oni koji su već primili docjepnu dozu, da se odazovu i dodatno zaštite. Cjepivo, uz originalni Wuhan soj virusa, sadrži i antigene na omikron BA.1 te podvrste tog soja i upravo zbog toga kažemo da je ono adaptirano. Napominjem kako spomenuto cjepivo nije za primarno cijepljenje, a svi koji se do sada nisu cijepili mogu to obaviti s cjepivima kojima smo cijepili ranije – istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus.

Svjedoci smo kako je u posljednje vrijeme broj zaraženih u porastu, no kako kaže dr. Miroslav Venus, to je bilo i očekivano.

– Sve ono što smo najavljivali tijekom ljetnih mjeseci ostvarilo se na jesen, a tome smo svjedočili prethodnih godina, sve od pojave Covida-19. Naš drugačiji način života u zimskim mjesecima, odnosno kada zahladi, dovodi do pojačanog širenja virusa. Naravno, činjenica je da je virus mutirao i da je samim time zarazniji, tako da je povećan broj zaraženih očekivan. Potrebno je pratiti broj hospitalizacija te broj oboljelih s težom kliničkom slikom, a ako bi se njihov broj počeo dodatno povećavati možemo očekivati i određene mjere. To za sada nije slučaj, iako imamo određen broj hospitaliziranih građana, na žalost dio njih i umire, a u najvećem broju slučajeva radi se o onima koji nisu cijepljeni, koji su starije životne dobi te koji imaju više podležećih bolesti. Upravo je to dodatan razlog da pozovemo ljude da se zaštite cjepivom, jer druge zaštite trenutno nema – zaključio je Venus.

Termine cijepljenja možete vidjeti OVDJE

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content