Gostujuća duodrama “Halatafl” stiže u četvrtak u osječki HNK-a: Autori i redatelji Boris Svrtan i Darko Milas u priči o našoj svakodnevici

U Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku u četvrtak, 15. rujna stiže gostujuća duodrama “Halatafl”, socijalna tragikomedija nadahnuta drevnom vikinškom igrom, kroz koju nas autori i redatelji Boris Svrtan i Darko Milas suočavaju s pričom o našoj svakodnevici.

Halatafl je igra kod nas poznata i kao Vukovi i ovce u kojoj vuk ako propusti pojesti ovcu, gubi. Metafora je to za sukob dvojice likova Josipa – ratnika koji upada u ured Marka – poslovnog čovjeka i otme ga. Nakon nekoliko obrata otkriva se više sličnosti nego razlike među njima.

-Tekst ove dramsko-komične igre, ili socijalne tragi-komedije, kako sam je nazvao, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno. Nezrela i korumpirana demokracija sa debelo zrelim ratnim traumama, društvo u kojem smo se svi navikli na ukorijenjene anomalije i koje u svojoj administrativnoj tromosti i lopovskoj umreženosti ne potiče pozitivne vrijednosti, te kao da nije sposobno ponuditi ništa osim bijega. Rezime dvaju života kroz jedan ljudski susret i razgovor ova dva čudna karaktera suočava gledatelja s njegovim ostvarenim i propuštenim prilikama poput neiskrivljenog ogledala, potiče ga da se zapita kako je odigrao svoj život s ponuđenim figurama i jesu li okolnosti te koje formiraju karaktere ili je to konstantna bitka s vlastitim mentalitetom, s prostorom i mjestom rođenja. Može li se kroz naša pojedinačna djelovanja popraviti ne samo slika društva, nego i njegov temelj? Mogu li ljudi koji su se svojim životima izborili za to društvo, tražiti da ono bude bolje? Kako izbjeći vrtnju u krugu razočaranja i što učiniti da bi to imalo nekog vidljivog traga u općoj rezignaciji?- zapisao je Svrtan.

Pilot-izvedba u Osijeku će biti izvedena 15. rujna, a njome će ujedno biti obilježeno 40 godina umjetničkog rada sjajnog glumca Darka Milasa.

Projekt Borisa Svrtana i Darka Milasa još jednu će izvedbu imati u subotu, 17. rujna.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content