HAMAG-BICRO Održana završna konferencija projekta B Light: 67 hrvatskih i mađarskih tvrtki ukupno dobilo 7,5 milijuna eura

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je u Osijeku završnu konferenciju povodom završetka projekta B Light (Beneficiary Light Grant Shema) kojim je putem dodjele bespovratnih sredstava financirana suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Kroz B Light podržan je ukupno 31 projekt suradnje između 67 malih i srednjih poduzeća s hrvatske i mađarske strane kojima je dodijeljeno ukupno 7,45 milijuna eura *bespovratnih sredstava. 

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Osječko-baranjska županija kontinuirano radi na osnaživanju poduzetništva i obrtništva na našem području putem brojnih projekata poticaja i potpora. Pozdravljamo projekt B light koji već godinama pruža mogućnost suradnje naših tvrtki s tvrtkama izvan Republike Hrvatske s ciljem unaprjeđenja njihovog poslovanja, uvođenja novih tehnologija i otvaranja mogućnosti plasmana roba i usluga na susjedna tržišta – rekao je Anušić

Potom se sudionicima obratio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

– HAMAG-BICRO je prepoznao B Light kao projekt značajnog potencijala jer jedini omogućuje izravno financiranje poduzetnika u okviru Interreg programa. S velikim smo entuzijazmom preuzeli provedbu ovog pilot-projekta usmjerenog na jačanje slabije razvijenog pograničnog područja koje je na ovaj način dobilo priliku za stvaranje novih poslovnih mogućnosti za lokalno stanovništvo. Bespovratnu potporu u iznosu od 7,45 milijuna eura za razvoj projekata ukupne vrijednosti 10,03 milijardi eura dobile su 33 tvrtke s hrvatske i 34 s mađarske strane granice. Najveća vrijednost proizašla iz njihove suradnje upravo je spoznaja kako su sinergijom različitih poduzeća uspjeli realizirati novi proizvod ili uslugu koju inače sami ne bi mogli proizvesti – rekao je Vrbanec.

Tamás Molnár, voditelj odjela u Upravljačkom tijelu prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska iz Mađarske istaknuo je kako su ponosni što je B Light prepoznat kao jedna od rijetkih razvojnih prilika koja pruža izravnu potporu malom i srednjem poduzetništvu.

– U razdoblju 2021. – 2027. namjeravamo nastaviti B Light shemu za mala i srednja poduzeća u okviru prioriteta konkurentnije pogranične regije u Interreg V-A Programu Mađarska-Hrvatska, s planiranim financijskim okvirom od 13,8 milijuna eura. Vjerujemo da će malo i srednje poduzetništvo pograničnog područja imati jednaki interes za sredstva za razvoj kao i u prethodnom razdoblju – najavio je Molnár.

Ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri istaknula je kako se kroz stvaranje prekograničnih partnerstava i veza sa poduzetničkim sektorom sjevernih susjeda, na specifičan način doprinosi ne samo ekonomskoj već i društvenoj koheziji cijelog prostora provedbe programa suradnje. Ujedno je najavila:

– S obzirom na pozitivne odjeke B-light sheme, nastavak provedbe poduzetničke sheme planira se u i programu prekogranične suradnje s Mađarskom u financijskoj perspektivi 2021.–2027. – rekla je Arneri.

Tijek provedbe i rezultate projekta prezentirala je Mirela Hrastinski, voditeljica projekta B Light iz HAMAG-BICRO-a.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content