I u sklopu ovogodišnjeg Viroexpa održan niz stručnih predavanja iz područja poljoprivrede i gospodarstva

U sklopu ovogodišnjeg sajma Viroexpo, danas (petak) su održana stručna i zanimljiva predavanja. Jedno od njih je bila i konferencija o društvenom poduzetništvu koje su održali voditeljica ureda za EU fondove te stručne i razvojne projekte s gospodarstvom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Darija Krstić i upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec Ivan Božić koji je predstavio nekoliko primjera dobre prakse. Socijalnu zadrugu “MIVA ART” iz Belišća predstavila je Lidija Stojković iz Udruge “Jaglac”, zbog nemogućnosti dolaska njihovog predstavnika.

S obzirom da se konferencija u prvom redu odnosila na rad Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” iz Orahovice, uvodnu riječ na ovom skupu dala je predsjednica Udruge “Jaglac”, Đurđa Šimatović, a projekt udruge „Društveno poduzetništvo udruge “Jaglac” Orahovica” ukratko je predstavila voditeljica projekta Marija Šimatović. Prema njenim riječima glavni cilj ovog projekta je stjecanje stručnih i poslovnih sposobnosti i vještina o društvenom poduzetništvu zaposlenika i nezaposlenih članova udruge Jaglac koje planira započeti poslovanje prema društveno poduzetničkim principima.

POVLAČENJE EU SREDSTAVA PUTEM LAG-a

Voditeljica LAG-a Virovitički prsten Sanja Stubičar održala je predavanje na kojemu je nazočne na ovogodišnjem sajmu Viroexpo upoznala sa radom LAG-a, preciznije s povlačenjem sredstava putem LAG natječaja i priprema za novo programsko razdoblje 2023-2027. Tom prigodom je istaknula da LAG Virovitički prsten djeluje u gradu Virovitici te općinama Gradina, Suhopolje, Lukač, Špišić Bukovica i Pitomača te da je za razdoblje do 2022. godine za realizaciju svojih projekata osiguralo skoro 14,5 milijuna kuna. Sve nazočne tom prigodom je pozdravio i predsjednik LAG-a Virovitica Mario Lukačević koji je ukratko i predstavio rad ove akcijske grupe.

PREDSTAVLJEN LEADER/CLLD za programsko razdoblje 2023. – 2027.

Glavna tajnica LEADER mreže u Hrvatskoj, geoekspert FAMENET-a i RURANET-a za RH Bojana Markotić Krstinić održala je zanimljivo predavanje o Europskom alatu integriranog teritorijalnog razvoja pod vodstvom zajednice za programsko razdoblje 2023.-2027. i Lokalne razvojne strategije. Pri tom je istaknula da se Mjera 19 LEADER/CLLD sastoji od ukupno četiri podmjere, a prva od njih je podmjera Pripremna pomoć kojoj su korisnici LAG-ova. Druga podmjera odnosi se na provedbu operacije unutar CLLD strategije kojoj su korisnici nositelji s područja LAG-a koji su podnijeli zahtjev LAG-u i odabrani LAG-ovi unutar podmjere 19.2. Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a, podmjera je broj 3, a odnosi se na korisnike, odnosno odabrane LAG-ove unutar podmjere 19.2. i lokalne dionike s područja LAG-a koji su odabrani za sudsjelovanje u projektu suradnje. Zadnja podmjera odnosi se na tekuće troškove i animaciju a korisnici su odabrani LAG-ovi unutar podmjere 19.2.

ESCA VINOVE LOZE

Ministarstvo poljoprivrede RH je za ovogodišnji sajam Viroexpo između ostalog organiziralo i edukativno predavanje za voćare o apopleksiji vinove loze ili Esci. Shodno tome istaknuto je da uloga patogenih organizama apopleksije u degradaciji drva vinove loze još nije potpuno proučena, ali je poznato da se poremećaj jače pojavljuje u toplijim i suhim uvjetima. Oboljeli trsovi normalno započinju rast i razvoj, cvatnja i oplodnja se ničim ne razlikuje od zdravih biljaka, a prve neželjene promjene su vidljive tek nakon vrućih ljetnih razdoblja, poput ovogodišnjeg. Glavne mjere zaštite od ove bolesti su isključivo preventivne. Prva preventivna mjera protiv apopleksije je korištenje certificiranih odnosno deklariranih loznih cjepova. Budući da za podizanje novih vinograda uglavnom koristimo površine na kojima rastu šume, šikare, stari voćnjaci ili stari vinogradi, nakon krčenja potrebno je “odmarati” tlo 2-3 godine, odnosno čak 4-6 godina ako je prethodni nasad bio zaražen bolestima drva ili virusnim česticama. Ostale preventivne mjere obuhvaćaju premazivanje rana od rezidbe zaštitnim voćarskim voskom kako bi se spriječio ulaz spora gljive u biljku te u slučaju pojave bolesti, uklanjanje zaraženih trsova iz vinograda.

ZAKONODAVSTVO VEZANO ZA SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA

Još jedno zanimljivo predavanje koje je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede RH odnosi se na Zakon kojim se uređuje Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida, sustav izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika, uporaba elektroničkih vjerodajnica odgovarajuće razine za Fitosanitarni informacijski sustav, sustav distribucije i prodaje pesticida, rukovanje, skladištenje i postupanje s ambalažom pesticida te ostale mjere koje je potrebno provoditi da bi se smanjio rizik i negativni učinci od uporabe pesticida. Na taj način, kako je rečeno, osigurava se visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te zaštita okoliša i očuvanje bioraznolikosti, te u konačnici i postizanje održive i konkurentne poljoprivrede. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content