Matea Doner iz Voćina dobitnica nagrade “Maslačak znanja” koja se dodjeljuje za postignuća u učenju odraslih osoba

Matea Doner iz Voćina, dobitnica je nagrade “Maslačak znanja”. Naime, u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja dodjeljuju se i nagrade “Maslačak znanja”. Glavni cilj nagrade je isticanjem i promoviranjem životnih primjera odraslih polaznika različitih programa i oblika učenja potaknuti i motivirati sve građane/ke u Republici Hrvatskoj da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja.

Ova je nagrada postala jedna od najvažnijih i neprepoznatljivijih sastavnica projekta Promocija cjeloživotnog učenja jer upravo isticanjem osobnih primjera pojedinaca koji obrazovanjem premošćuju životne poteškoće u ne uvijek poticajnom okruženju građane motiviramo da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja. Uz Mateu Doner, još su dvije ovogodišnje dobitnice “Maslačka znanja”, Marinela Boras i Darija Buljan.

O Matei Doner, koja dolazi iz Voćina, u obrazloženju nagrade stoji:

“Matea Doner jedinstvena je i svestrana osoba koja je sve svoje ciljeve, kompetencije, kao i status u društvenoj zajednici, stekla isključivo svojim aktivnim radom, angažmanom, pozitivnom energijom, te u svladavanju svih prepreka koje bi joj se našle na putu. Nakon završenog formalnog srednjoškolskog obrazovanja završava Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te specijalistički stručni diplomski studij menadžmenta na Veleučilištu u Šibeniku. Završava i pedagoško – psihološko – didaktičko -metodičku izobrazbu na Učiteljskom fakultetu u Osijeku kako bi stekla osnovno obrazovanje za rad u odgojno-obrazovnim ustanovama. Tada počinje raditi kao učiteljica u osnovnoj školi. Godine 2019. zapošljava se u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, gdje i danas radi. Osim redovnog rada u školi, provodi podršku u obrazovanju i izvan radnog vremena, pomaže obiteljima s navedenim socijalnim statusom u organizaciji slobodnog vremena djece, održava radionice za razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina. U slobodno vrijeme također pomaže, kako korisnicima Centra, tako i ostalim pripadnicima društvene zajednice u kojoj djeluje, provedbom različitih psihosocijalnih radionica. Godine 2020. upisuje edukaciju Realitetne psihoterapije. Kao aktivna članica društvene zajednice u kojoj djeluje, organizatorica je svih većih manifestacija i aktivnosti na području općine Voćin, gdje živi, a od nedavno i na području Virovitičko-podravske županije.

Već 11 godina članica je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Voćin, kojim danas predsjeda. Uz formalno i informalno obrazovanje, položila je sve tečajeve i programe osposobljavanja koja su joj se nudila u vatrogasnoj struci (“C” kategoriju za vozačicu vatrogasnog kamiona; rukovanje aparatima za dišne aparate i simulatorom plamenih udara, osposobljavanja za gašenje požara otvorenog prostora i desant helikopterom itd.). Unutar vatrogasne struke volontira provodeći edukacije i održavajući predavanja i radionice operativnim vatrogascima nakon težih vatrogasnih intervencija, kako bi lakše svladali stres s kojim su se susreli. Inače, Matea je i zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ. Uspjeh na svim područjima zaslužila je proaktivnim radom, kontinuiranim obrazovanjem i osposobljavanjem, te ulaganjem u razvoj vlastitih znanja i vještina, kao i podizanjem svijesti u civilnim organizacijama i lokalnoj zajednici o važnosti cjeloživotnog učenja”.

(www.vpz.hr, www.cjelozivotno-ucenje.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content