Narodni lijek za kosu: Tri manje poznate dobrobiti omiljenog crnog napitka

“Kapa glavu čuva”, tu ste uzrečicu zasigurno čuli puno puta. A što je s onom “kava kosu čuva”? Priznajemo, tu smo sada “izmislili” kao formulaciju, no njen sadržaj je itekako istinit.

Kava je mnogima najdraži topli napitak i nešto bez čega ne mogu funkcionirati. Osim što ju vole oni kojima se ujutro teško razbuditi, voli ju i njihova kosa! Zbog svojih sastojaka i svojstava, kava je (ne)iznenađujući “narodni” lijek i saveznik što se zdravlja i izgleda kose tiče.

Primjena kave u cilju zdravlja kose je zaista šarolika. Koji god princip odabrali (šampona ili regeneratora s kavom, pilinga ili sredstvo za ispiranje), s niti jednim ne možete pogriješiti.

Zašto, pitate se?

  1. Potiče rast kose

Hormon dihidrotestosteron (DHT) jedan od je glavnih faktora zašto nam s godinama slabi kosa. Kofein, osnovni djelotvorni sastojak kave, blokira učinak DHT hormona te samim tim ubrzava rast kose.

  1. Daje kosi sjaj

Kako je bogat izvor bioflavonoida, moćnih antioksidansa koji pomažu u obnavljanju vlasi, kava je i odličan saveznik u postizanju sjaja kose. Također, za razliku od šampona, kava ne isušuje kosu od ulja i ne narušava prirodnu pH razinu kose.

  1. Sprječava perut

Samljevena kava odličan je eksfolijant. U kombinaciji s uljem (maslinovim, kokosovim…) temeljito će vam očistiti tjeme od bakterija i gljivica koje su jedni od uzročnika peruti. U isto vrijeme, poboljšava cirkulaciju krvi do folikula vlasi kose.

pixabay

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content