Održan trening terenskih vještina za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže

U prostorijama Javne ustanove Park prirode Papuk, Eko točka Jankovac, u periodu od 26. do 28. rujna 2022. godine, održan je trening modula Terenske vještine za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže u sklopu projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Trening je dio programa edukacije djelatnika u zaštiti prirode i provodi se u sklopu elementa 2 OPKK projekta, a izvodila ga je zajednica ponuditelja DvokutECRO i ZaVita na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Zavod za zaštitu okoliša i prirode, djelatnici javnih ustanova, nacionalnih parkova, parkova prirode i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Tematski trening je namijenjen djelatnicima javnih ustanova koji učestalo rade na terenu, u prirodi na poslovima nadzora, praćenja stanja prirode, vođenja posjetitelja, organiziranja sportskih aktivnosti i sl.

Nakon uvodnih pozdrava od strane domaćina, polaznici treninga upoznali su se s osnovama speleologije, planinarstva, alpinizma kao i orijentacijom u prostoru te ostalim sportovima koji se mogu događati u zaštićenom području i području ekološke mreže. Predavanja su obuhvatila i propise od interesa za organizirano kretanje po terenu kao i vođenje skupina u prirodi, nakon čega je izveden i praktični dio, odnosno vježba snalaženja u prostoru, vođenja grupe u prirodi kao i aktivnost višednevnih izleta i noćenja u prirodi. Zadnji dan treninga obuhvatio je opasnosti (subjektivne i objektivne), postupanje u slučaju nesreće, pružanje prve pomoći u planinama i neurbanim područjima te vrste transporta unesrećene osobe.

Tematske radionice u teoriji i praksi vodili su članovi Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) i Hrvatske gorske službe za spašavanje (HGSS).

(virovitica-nature.hr)

Terenske vještine za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content