Osječani dobili nove niskopodne autobuse: Cijela investicija nabave 13 novih autobusa iznosi 32 milijuna kuna

Osijek je dobio sedam novih niskopodnih gradskih autobusa, ukupno vrijednih 16,9 milijuna kuna. Na osječkom Trgu Ante Starčevića danas (srijeda) je održana svečana primopredaja i probna vožnja u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

– Uskoro će stići još šest novih poluniskopodnih autobusa, tako da će cijela ova investicija nabave 13 novih autobusa biti 32 milijuna kuna. Od toga je 82 posto financirano iz europskog Kohezijskog fonda, ostalih 18 posto financirao je osječki Gradski prijevoz putnika – rekao je gradonačelnik Radić.

Izvijestio je kako GPP trenutačno broji 32 autobusa, prosječne starosti 10 godina i s motorima norme EURO 2, 3 i 4 koji štete okolišu. Novi autobusi imat će EURO 6 normu i emitirati znatno manje štetnih plinova u okoliš, a očekuje se da će kvalitetniji i sigurniji autobusi donijeti i veći broj putnika.

IMG
Foto: Grad Osijek

Gradonačelnik je istaknuo i modernizaciju tramvajske infrastrukture, podsjetivši kako su u ožujku započeli radovi na obnovi 9,5 kilometara tramvajske pruge, u sklopu kojih će se izgraditi i 23 tramvajske postaje prilagođene osobama s invaliditetom.

– Riječ je o investiciji od 127 milijuna kuna, koja je dio najvećeg projekta modernizacije osječkog javnog prijevoza, ukupno vrijednog 267 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima iz EU fondova u iznosu od gotovo 200 milijuna kuna, a ostatak novca osiguravaju Vlada Republike Hrvatske i Grad Osijek – dodao je gradonačelnik Radić.

– Osijek s nizom velikih projekata ide prema cilju da postane metropola istoka Hrvatske, koja će obuhvatiti sve ovlasti, obaveze i dužnosti kao što takav jedan centar treba biti, od gospodarstva, prometa, kulture, sporta i politike. U tom smjeru ćemo i dalje nastaviti – rekao je župan Anušić.

IMG
Foto: Grad Osijek

Ministar Butković izjavio je da je Osijek jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je uspio uključiti sve vidove prometa u investicijski ciklus, i to u relativno kratkom vremenu.

– Osim ovih autobusa i obnove tramvajske infrastrukture, te obnove željezničkog kolodvora i izgradnje podvožnjaka sv. Leopolda Mandića, ide i nabava novih tramvaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, gdje smo Zagrebu i Osijeku namijenili mogućnost nabavke novih tramvaja i 100 posto financiranje iz europskih fondova. Konkretno je 10 tramvaja za Grad Osijek. Možemo biti ponosni na sve ove projekte – zaključio je ministar Butković.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content