Projekt EAGLE bliži se kraju: TIC Klopotec na Kladarskom bregu bit će suvremen čuvar tradicije

Da je klopotec čuvar grožđa i tradicije znano je od Zagorja do Slavonije. Zato se svake godine, 24. kolovoza, povodom blagdana svetog Bartola, zaštitnika kožara, pastira, seljaka i zanatlija, podiže barem jedan novi klopotec koji označava kraj radova u vinogradu i koji bi trebao štititi vinograde od najezde čvoraka do berbe.

Dakle, taj glasni klopotec ima i svoju društvenu zadaću, on je puno više od plašila za ptice; on je i čuvar tradicije. Upravo jedan takav, nov i moderan, ali i turistički značajan gradi se na području općine Pitomača, točnije na Kladarskom bregu. Klopotec nastaje u sklopu projekta EAGLE kojeg provode Općina Pitomača, Turistička zajednica Općine Pitomača i Šumarija Mecsekerdő Zrt. iz Pečuha.

Trenutno su u tijeku završni radovi na podravskoj strehi i vinskom podrumu, kao i produkcija sadržaja za multimedijski prikaz. Uz navedeno, do kraja godine slijedi još nekoliko prekograničnih programa s mađarskim partnerima iz šumarije Mecsekerdo te otvorenje Mecsek Discovery Centra u Pečuhu i TIC-a Klopotec.

klopotec pitomaca 3
ICV

– Želja nam je da ovaj naš klopotec u Kladarskom bregu, s kojeg se vidi ‘nadaleko i naširoko’, pa i u Mađarsku, do pečuškog brda Meček, posjetiteljima donese u dušu radost zbog predivnog doživljaja Podravine i Bilogore, blagosti, ali i snage njezinih vina te marljivosti ovdašnjih ljudi – rekao je voditelj projekta Marinko Barčan.

Radovi na objektima Turističko informativnog centra Klopotec u Kladarskom bregu bliže se kraju. Time se približava kraju i provedba projekta EAGLE, odobrenog za financiranje u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. (HUHR/1901/2.1.2/0109), u okviru kojeg će Kladarski breg i okolica dobiti novi Klopotec. Ukupna vrijednost projekta je 1,65 milijuna eura, od čega su 85% bespovratna sredstva Europske unije.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju turističkog potencijala regije kroz specifično vrednovanje prirodne i kulturne baštine, privući posjetitelje stavljajući vinogradarsko područje naše općine na kartu turističkih destinacija šire regije, pri čemu je ključna prekogranična suradnja s Pečuhom.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content