Projekt “Podržimo i osnažimo dijete i obitelj”: Dva mobilna tima savjetovali i pomagali preko 40 udomiteljskih i bioloških obitelji

Osječki Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje, na završnoj konferenciji projekta “Podržimo i osnažimo dijete i obitelj” predstavio je svoje aktivnosti. O projektu vrijednom gotovo 6 milijuna kuna, u cjelosti sufinanciranom sredstvima Europske unije, govorio je ravnatelj “Klasja” Vedran Škugor.

– Projektom smo u potpunosti osnažili kapacitete naših stručnjaka, otvorili smo nekoliko poludnevnih boravaka, imali smo dva mobilna tima koji su savjetovali i pomagali preko 40 udomiteljskih i bioloških obitelji. Isto tako, naši su mobilni timovi na neki način pomogli petero mladih koji su izašli iz sustava socijalne skrbi, da uđu u za njih neki novi svijet. Poludnevni boravci su pomogli da pomognemo mladima koji su bili na rubu smještanja u neku ustanovu, a ono što je najbitnije je da se projekt i njegovim završetkom nastavlja s naše strane- rekao je Škugor.

Opći je cilj projekta osnaživanje izvaninstitucijske podrške djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihovim obiteljima u Osječko-baranjskoj županiji i povećavanje stupnja osviještenosti i senzibilizacije javnosti o prednostima udomiteljstva.

U sklopu projekta, djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi primat će uslugu savjetovanja i pomaganja, koju će pružati mobilni timovi, te uslugu poludnevnog boravka koja će se pružati na dvjema novim lokacijama gdje takve usluge uopće nisu dostupne: u Dalju i Tenji. Proširit će se i usluga na postojećoj lokaciji u Bistrincima.

Biološke i udomiteljske obitelji djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi primat će uslugu savjetovanja i pomaganja, a podrška i edukacija će biti pružena i stručnjacima iz sustava socijalne skrbi kako bi mogli pružili pravodobne i kvalitetne usluge. Predviđena su i dva studijska putovanja kako bi se moglo učiti iz primjera dobre prakse drugih zemalja u kojima su usluge razvijene. U te aktivnosti bit će uključeno ukupno 9 stručnjaka.

Projekt uključuje i javnu kampanju za udomiteljstvo koja u svojim aktivnostima uključuje razne oblike komunikacija i skupina kojima se obraća.

(www.icv.hr, tj, foto: Centar Klasje Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content