Promocija alternativnih načina prijevoza: Gradskim eMobi biciklima do nove postaje u Kopačkom ritu, u četvrtak Dan bez automobila

Više od 40 kilometara biciklističkih staza, 100 milijuna eura za obnovu desetak kilometara tramvajske infrastrukture, nabava 25 novih autobusa i 10 tramvaja, u kombinaciji sa 175 javnih bicikala na 25 lokacija diljem grada i prigradskih naselja.

Sve je to razlog zbog kojeg se Grad Osijek već po 15. put, zajedno s više od 2400 gradova iz Europe i svijeta, uključio u inicijativu koja popularizira alternativne i održive načine prijevoza.

Riječ je o Europskom tjednu mobilnosti, u sklopu kojega će sve do 22. rujna Osječani moći sudjelovati u zabavnom, edukativnom, nagradnom i prezentacijskom sadržaju. Ovogodišnji tjedan mobilnosti na temu bolje povezanosti otvorio je Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika, koji je kazao da se Osijek – s kombinacijom nadogradnje postojeće infrastrukture i konstantnim ulaganjima u javni prijevoz – već prometnuo u predvodnika po pitanju mobilnosti u Republici Hrvatskoj.

– Naši građani vole i žele koristiti alternativne načine prijevoza, a mi ćemo to nastaviti omogućavati i poticati, naročito tijekom ovog posebnog tjedna. Tako ćemo se nizom aktivnosti fokusirati na naše najmlađe sugrađane. Bit će 3D modeliranja prepreka u prometu, BMX radionica, osnovna obuka za servisiranje i popravak bicikla, a svojevrsna kulminacija slijedi uz bogat program u četvrtak, 22. rujna, kada će od 10 do 14 sati Šetalište Vjekoslava Hengla biti zatvoreno za promet. Tada će se na brojnim štandovima promovirati svi dostupni načini prijevoza te sigurnost u prometu, ali i slične inicijative lokalnih udruga i institucija – rekao je zamjenik Vulin i naglasio da se kroz ovakve akcije želi educirati mlađe generacije, kako bi Osijek u budućnosti bio još zeleniji, uz značajnije korištenje javnog prijevoza i manje nepotrebnih prometnih gužvi.

IMG 4684
Foto: Grad Osijek

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti na jučerašnjoj (nedjelja) biciklijadi “Biciklom u prirodu”, građani su mogli besplatno isprobati gradske eMobi bicikle u vožnji do nove postaje u Kopačkom ritu.

Također, uz Bicikliniku i demonstraciju novih UNIKOM vozila za bolju i čišću urbanu mobilnost koji se održavaju u ponedjeljak, 19. rujna i srijedu, 21. rujna, naglasak će biti i na popularizaciji čitanja u javnom prijevozu.

Za kraj, u četvrtak, 22. rujna za vrijeme trajanja Dana bez automobila, od 10 do 14 sati, GPP je osigurao i besplatnu vožnju tramvajem i eMobi biciklima za sve korisnike javnog prijevoza, dok će i najam Bolt romobila biti dostupan prema promotivnim cijenama.

– Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će Tvrđa u potpunosti postati pješačka zona kada završe radovi i da će režim prometovanja biti kao na Trgu Ante Starčevića. To je naša vizija za narednu godinu-dvije, kada ćemo značajno promijeniti sustav javnog prijevoza, dok će sve zaokružiti i preseljenje GPP-a na novu lokaciju na istoku grada. Htio bih zahvaliti sugrađanima na strpljenju i razumijevanju, budući da nam je pola grada trenutno raskopano zbog obnove tramvajske infrastrukture i rekonstrukcije ulica, ali bitno je da se radi i da će mobilnost biti još naprednija, efikasnija i dostupnija kada se sve završi – zaključio je Vulin, ujedno pozivajući Osječane na sudjelovanje u aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti i kombiniranje usluga javnog prijevoza, kako bi bili zdraviji i očuvali okoliš.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content