Razmjena iskustava između Osječko-baranjske i Međimurske županije: Jedna otvara prvi Regionalni distribucijski centar, druga je nositelj titule Europske regije sporta

Osječko-baranjsku županiju posjetio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima. Teme sastanka bile su razmjena iskustava između dvije županije budući da Osječko-baranjska županija uskoro otvara prvi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, a Međimurska županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta.

U pratnji župana Ivana Anušića, zamjenika Mate Lukića i Josipa Miletića, pročelnice za poljoprivredu Silve Wendling te direktora RDC-a Alena Mamića posjetili su i Regionalni distribucijski centar u eko zoni Nemetin.

Prilikom posjeta, gostima je istaknuto kako je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće strateški projekt Osječko-baranjske županije čija je izgradnja planirana kroz tri faze. U prvoj fazi dovršena je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija, dok je u drugoj planirana izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće, te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište.

Podsjetimo, izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće prijavljena je na objavljeni Poziv Ministarstvo poljoprivrede na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za “Ulaganje C.1.5. R1-I1 – izgradnja i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće” iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, reformske mjere C.1.5. R1.

Ukupan iznos prijavljene investicije iznosi 110.000.230,09 kuna i 11. srpnja 2022. godine, prema Obavijesti Ministarstva poljoprivrede, odobrena je potpora u iznosu od 75.345.000,00 kuna te se očekuje skoro potpisivanje Ugovora o financiranju.

Na sastanku održanom u prostorijama Osječko-baranjske županije razgovaralo se još i o kandidaturi Osječko-baranjske županije za Europsku regiju sporta 2024. te iskustvima Međimurske županije koja je taj proces prolazila prije nekoliko godina.

Međimurska županija je za 2022. godinu proglašena Europskom regijom sporta, a njihova iskustva i aktivnosti koje su provodili tijekom ove godine uvelike će olakšati pripremu Osječko-baranjskoj županija, ako 2024. godine ponese ovu važnu sportsku titulu.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content