Talijan Jonathan Milan pobjednik prve etape CRO Racea 2022: Dionicu od Osijeka do Ludbrega izvozio za 5,5 sati

Talijan Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race vožene od Osijeka do Ludbrega u dužini od 223,5 kilometara, izvijestili su iz Cro Race organizacije o prvim rezultatima utrke.

Milan je ciljem prošao u vremenu od 5:31:48 sati, ispred sunarodnjaka Sache Modola (Bardiani CSF Faizanè) i Mirca Maestrija (Eolo-Kometa). U vrlo brzom spuštanju prema „središtu svijeta“, nakon posljednjeg uspona dana na Ludbreške Vinograde, Milan je profitirao od odličnog rada svoje momčadi te na cilju slavio s nekoliko dužina bicikla prednosti u odnosu na najbliže pratitelje za svoju prvu profesionalnu pobjedu u karijeri.

-Osjećaj je nevjerojatan. Sredinom sezone imao sam zdravstvenih problema koji su sada iza mene. Nakon nekoliko plasmana na pobjednička postolja u Njemačkoj i Poljskoj, napokon sam pobijedio. Zahvaljujem i svojim momčadskim kolegama Carusu i Mohoriču na sjajnom radu na usponima- rekao je Milan.

Ubrzo nakon starta u Osijeku iz glavne skupine izdvojilo se sedam vozača, Talijan Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Poljak Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Francuz Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Belgijac Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauces WB), Švicarac Matthias Reutimann (Team Vorarlberg) te Slovenci Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic) i Jaka Špoljar (Adria Mobil). Nije im trebalo ni 20 kilometara kako bi stvorili prednost od tri minute u odnosu na peloton pa su prvi prošli kroz oba prolazna cilja koja su se nalazila u uvodnoj trećini etape.

prva etapa Cro Race
Foto: crorace.com

Prolaznim ciljem u Donjem Miholjcu prvi je prošao Rivi ispred Mollyja i Rollanda, a u Slatini Budzinski ispred Mollyja i Rivija.

Ubrzo nakon drugog prolaznog cilja iz vodeće skupine otpali su Rivi i Rolland, a nakon nekog vremena „zamijenili“ su ih Španjolac Pablo Castrillo Zapater (Kern Pharma) i Danac Niklas Larsen (Uno-X Pro Cycling Team).

Predvođena WorldTour momčadima, glavna skupina nije dopustila bjeguncima ostvarivanje prevelike prednosti, što je bio jasan znak kako će etapni pobjednik biti odlučen u posljednjih 25 kilometara, odnosno u završna dva kruga oko Ludbrega tijekom kojih je pred vozačima bio i jedini uspon dana na Ludbreške Vinograde.

Prilikom prvog prolaska ciljnom linijom u Ludbregu, 25,2 kilometara prije cilja, vodeća sedmorica imala su 20-ak sekundi prednosti u odnosu na peloton, a predvodio ih je Budzinski ispred Mollyja i Reutimanna.

Loše vrijeme i jaka kiša koji su pratili vozače u završnici utrke utjecali su i na sam rasplet pa je već na prvom usponu na Ludbreške Vinograde došlo do velikog raslojavanja, prvi je brdskim ciljem prošao Škot Oscar Onley (DSM) ispred Talijana Damiana Carusa (Bahrain-Victorious) i Talijana Jonathana Milana (Bahrain-Victorious). Zahvaljujući radu momčadi Bahrain-Victorious glavna je skupina prilikom drugog prolaska ciljnom linijom u Ludbregu brojala tek 40-ak vozača.

Onley je bio prvi i prilikom drugog uspona na Ludbreške Vinograde ispred Francuza Victora Koretzkyja (B&B Hotels-KTM) i Milana pa je stoga postao prvi nositelj zelene majice za najboljeg penjača s maksimalnih šest bodova osvojenih u prvoj etapi.

Bicikliste su na startu prve etape ispratili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, a u Ludbregu su ih dočekali gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić te direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Druga etapa utrke kreće u srijedu, 28. rujna iz Otočca u 13:00 sati, cilj joj je u Zadru, a dolazak biciklista u Zadar očekuje se između 16:45 i 17:06 sati – istaknuli su organizatori Cro Racea.

(www.icv.hr, tj, crorace.com)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content