U Društvenom domu u Crncu promovirana monografija “Općina Crnac – pregled povijesti povodom 550 godina od prvog spomena naselja Crnac”

U Društvenom domu u Crncu održana je promocija monografije ”Općina Crnac – pregled povijesti povodom 550 godina od prvog spomena naselja Crnac” autora Branka Begovića. U uvodnom dijelu o povijesti općine govorio je načelnik Mato Damjan.

– Godine 1992. odlukom prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana osnovana je naša općina, a 1993., nakon izbora, Crnac je i službeno proglašen općinom. S obzirom da nismo imali nikakvih povijesnih zapisa o bivšim općinama koje su bile na našem području, igrom slučaja došli smo u kontakt s autorom ove monografije Brankom Begovićem i tako je sve krenulo. Zanimljiv je i datum 14. rujna na koji održavamo ovu promociju. Naime, upravo na taj dan prije 80 godina prvi put je spomenuto ime općine Crnac te 70 godina od prve obnove općine. Ove godine poklapaju se i obljetnice – 240 godina od gradnje naše župne crkve Svetog Ivana Krstitelja te 215 godina osnivanja Župe i 165 godina od početka školstva u Crncu.
Osim toga, na taj ćemo datum 2025. godine napuniti 550 godina od prvog spomena imena naselja Crnac – rekao je Damjan, te naglasio kako je ovo iznimno vrijedan povijesni dokument koji se može nadopunjavati i širiti.

– Naravno, ovo nam je jedna baza za nadopunjavanje novije povijesti jer imamo itekako što pokazati i stoga zahvaljujem autoru na ogromnom trudu koji je uložio u izradu ove monografije koja nam je pokazala putokaz za dalje – rekao je Damjan.

U nastavku se nazočnima obratio i župnik, velečasni Josip Vračarić, naglasivši vrijednost ovog književnog uratka.

– U ovoj knjizi je sve zabilježeno i pokazano na jednom mjestu, o naselju, ljudima, crkvi i župi, o životu našeg naroda ovdje u Crncu. Posebno mi je za oko zapela rečenica u knjizi gdje autor kaže: “Narod ovdje nikada nije ostajao bez vjere” – rekao je župnik Vračarić.

Autor Branko Begović naglasio je kako je nevjerojatno i rijetko da je uz općinu Crnac sve povezano uz broj dva

– Doista rijetko i nevjerojatno. Radi se o svim tim obljetnicama koje je načelnik naveo, svih tih povijesno važnih godina stvaranja ovog mjesta i općine. Još je nekoliko godina povezano, kao npr. 1942. kada je otkriveno raspelo u Breštanovcima koje je potvrdio i tadašnji načelnik općine. Moj tim je dao sve od sebe da prikažemo ovaj vaš prelijepi bogati slavonski kraj na najbolji mogući način, a koliko smo uspjeli u tome, reći ćete nam upravo vi, Crnčani i vaš načelnik. Suradnja pri izradi ove knjige sa svima je bila izvrsna. I s načelnikom i župnikom, ali i sa svima s kojima sam surađivao. Hvala vam od srca! Vjerujem da ćete uživati listajući ovu knjigu koja je posvećena upravo vama – rekao je Branko Begović, inače poznati hrvatski slikar i publicist iz Otrovanca.

Nazočni na promociji dobili su monografiju na poklon od Općine Crnac te su svi jednoglasno potvrdili kako je ona uistinu veliki i neprocjenjivi povijesni dokument ovoga kraja.

(www.icv.hr, vg)

Monografija Crnac promocija 1

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content