U Našicama održan “Dan sa slovačkim filmom”: Prikazan film “Sol’ nad zlato”

U organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice danas (srijeda) je u našičkom Domu kulture prikazan slovački film “Sol’ nad zlato”.

Predstavljanju filma su nazočili veleposlanik Slovačke u RH Peter Susko, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica OŠ Kralja Tomislava Našice Vlatka Zahirović, ravnateljica OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac Ljerka Ćorković i mnogi drugi učitelji i nastavnici. 

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba je pozdravio sve nazočne, a posebno veleposlanika Slovačke u RH Petera Suska istaknuvši zadovoljstvo suradnjom sa slovačkim manjinom koja je najbrojnija u gradu Našicama.

– Manifestacija Dani Slovačkog filma u gradu Našicama organizirana je u financiranju Veleposlanstva Slovačke u RH. Kada nas je lani zahvatilo strašno nevrijeme veleposlanik Susak je bio prvi koji je došao na lice mjesta i ponudio pomoć, kako financijsku tako i moralnu, i na tome sam mu zahvalan – rekao je Kašuba.

Sandra Kralj Vukšić je rekla kako im je zadovoljstvo da mogu organizirati predstavljanje 7. Umjetnosti Slovačke u suradnji s Veleposlanstvom koje je pružilo ruku suradnje i nabavilo materijal koji mogu pustiti.

– Ovoga puta smo odlučili okupiti samo učenike jer je naglasak na mladima koji njeguju slovački jezik i običaje, a svakako ćemo nastojati i u idućim godinama ponoviti manifestaciju sa novim sadržajima – rekla je Kralj Vukšić.

Peter Susko Veleposlanik Slovačke u RH je rekao kako je slovačka nacionalna manjina most koji spaja Slovačku i Hrvatsku.
– To se duplo pokazuje ovdje u Našicama koje mi smatramo i slovačkim gradom budući da ovdje živi dosta velika slovačka manjina. I u prošlosti, sadašnjosti, a i u budućnosti ćemo surađivati kako bi poboljšali veze Hrvata i Slovaka u Našicama – istaknuo je Susko.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content