U Virovitici obilježen Dan policije: U Domovinskom ratu bili prva oružana formacija koja se suprotstavila neprijatelju

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja poginulim policajcima u Domovinskom ratu u Virovitici je održana svečanost obilježavanja Dana policije.

– Prilika je to i da se prisjetimo svih naših poginulih policajaca, ali i svih drugih branitelja u Domovinskom ratu – rekao je prigodom obilježavanja ovog dana, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević ističući i tom prigodom veliku hrabrost hrvatskih policajaca u obrani suvereniteta RH.

– Sjećamo se da je policija u početku Domovinskog rata bila jedina organizirana oružana snaga u Hrvatskoj. Iz njenih temelja je nastala hrvatska vojska koja je iznjedrila sve naše pobjedničke operacije, rame uz rame sa našim policijskim službenicima, kako temeljne, tako i specijalne policije. Čast mi je da sam dio rukovodećih kadrova u policiji koja je izrasla na tim temeljima, temeljima Domovinskog rata, časti i poštenja. Iz naše policije poginulo je 20 službenika, a jedan je nestao. Najviše žrtava upravo je bilo na početku Domovinskog rata, kako na predjelima Slatine i Orahovice, tako i u prvoj oslobodilačkoj operaciji Otkos 10 u oslobađanju zapadno-slavonskog područja – podsjetio je načelnik Siniša Knežević.

Obilježavanje Dana policije započelo je na spomen obilježju poginulim i nestalim djelatnicima policije kod PU VPŽ na kojem su prvi odali počast roditelji i rodbina poginulih policajaca. Jedan od njih je i umirovljenik Josip Babuk iz Cabune, čiji je sin Damir poginuo 1. prosinca 1991. godine prigodom oslobađanja grada Pakraca.

– I danas, 31 godinu poslije, još mi naviru suze na oči kad se prisjetim svog sina koji je imao svega 22 godine kada je poginuo. No život ide dalje, a mi ćemo se uvijek spominjati i sjećati naših poginulih policajaca kao i svih hrvatskih branitelja, te se moliti za njih i njihove duše. Njihovim kolegama u službi želimo da nastave gdje su naša djeca stala, te dosljedno brane suverenitet Republike Hrvatske – rekao je otac poginulog hrvatskog policajca Damira Babuka iz Cabune, umirovljenik Josip Babuk.

josip babuk 1

Počast poginulim policajcima tom prigodom su, osim roditelja i rodbine poginulih policajaca i predstavnika PU VPŽ na čelu sa načelnikom Sinišom Kneževićem, dali i predstavnici VPŽ, župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac te predstavnici udruge Prvi hrvatski redarstvenik i braniteljskih udruga s područja VPŽ.

Molitvu za hrvatske policajce izmolio je kapelan PU Ozren Bizek, a potom je u Župnoj crkvi svetog Roka u Virovitici služena sveta misa.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content