VIDEO Promocijom dokumentarnog filma „15. godina zajedništva“ proslavljena obljetnica Katoličke klasične gimnazije Virovitica

Danas (srijeda) je u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici održana promocija dokumentarnog filma pod nazivom „15. godina zajedništva“ u povodu 15. obljetnice škole.

Prijavom na natječaj Hrvatskog filmskog saveza medijskoj školskoj skupini „Lux Tv“ odobrena su sredstva koja su omogućila nabavu nove i kvalitetnije opreme, a pomoću koje su učenici medijske skupine snimili dokumentarni film te time obilježili obljetnicu škole.

– Dobivena sredstva utrošili smo za nabavu nove opreme, a kao dio tog projekta imali smo obavezu snimiti film. S obzirom da mi ove godine obilježavamo 15 godina od osnutka naše škole odlučili smo napraviti jedan dokumentarni film. Mislim da ovaj kratki film od 35 minuta prikazuje tih 15 godina u jednom pravom svjetlu, na jednom pravom putu i imamo stvarno jednu lijepu uspomenu – kaže ravnateljica škole Marijana Novak Stanić te ističe kako je Katolička škola drugačija od drugih.

– Kao katolička škola drugačiji smo prije svega po jednom ozračju i po tome što je naš osnivač Katolička crkva. Po svemu onome što radimo nastojimo evanđelje u nešto što je životno, što je konkretno, a opet smo škola kao i svaka druga gdje izvršavamo sve obaveze. Nastojimo da se djeca u školi osjećaju prihvaćeno i da nema nikakvog oblika nasilja i zlostavljanja, da su svi jedni drugima okrenuti srcem i spremni pomoći – dodaje ravnateljica te se zahvalila bivšim ravnateljima vlč. Ivici Šohu i g. Mariju Voronjeckom na njihovom doprinosu u osnivanju i razvoju škole, kao i na suradnji prilikom snimanja samog filma.

Učenici medijske skupine veliku pomoć imali su i od Božidara Biondića koji im je u svojstvu mentora pomogao u ostvarivanja ovog projekta.

– Sama priprema za film je iziskivala puno posla i angažmana kako mene tako i svih učenika koji su sudjelovali. To je zahtjevan posao jer ipak se morate pripremiti, a osobito što se tiče ovog dijela izrade dokumentarnog filma. Ovdje je predstojala sama priprema i osmišljavanje svega onoga što bi trebalo snimiti, kako bi to trebalo izgledati, od koga uzeti izjave a da se netko bitan ne izostavi i slično. Učenici su imali već neka predznanja koja je trebalo dodatno poboljšati. S obzirom da smo imali zapravo vrlo malo vremena za izradu ovoga filma, sama priprema je trajala skoro mjesec dana, a u tjedan dana smo sve snimili, preslušali, montirali i evo danas je film ugledao svjetlo dana – rekao je voditelj Božidar Biondić.

A zadovoljni su i učenici koji su se trudili da pokažu svoje znanje, ali i nauče nešto novo. Među njima je i učenik 4. razreda srednje škole, Ivan Gabrijel Stanić, jedan od snimatelja filma.

– Snimanje je bilo stvarno zanimljivo. Imali smo veliku pomoć od mentora Božidara koji nas je vodio. U snimanju filma i samom projektu sudjelovali su učenici iz svih razreda srednje škole. Stvarno smo puno naučili kako raditi novinarski posao, ali i puno toga o našoj školi. Stvarno jedno sjajno iskustvo – rekao je učenik Ivan, a sa njim se složila i učenica 4. razreda srednje škole Lorena Majdak.

– Snimanje filma je bilo zahtjevno jer smo izostajali s nastave i samo po sebi je bilo naporno, ali zanimljivo. Do sada sam bila novinarka, odnosno voditeljica u emisiji Klasičari koje vodimo, a snimanjem ovog dokumentarca sam dobila tu neku dozu ozbiljnosti, bilo je profesionalno. Vjerujem da će svima film biti zanimljiv i da će mnoge iznenaditi koliko je škola prošla i na koliko problema je naišla da bi došla do ovoga što danas je – rekla je Lorena.

Na taj način, promocijom dokumentarnog filma „15. godina zajedništva“, povijest škole, dojmovi djelatnika te važni rezultati učenika u ovih 15 godina postojanja, na koje su ponosni, ostat će zabilježeni na jednom posebnom mjestu. A cijeli dokumentarac možete pogledati ovdje https://www.youtube.com/watch?v=Mlg4Iq0NmqA.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content