Za vikend pripremite kišobrane i topliju odjeću: Stiže osjetan pad temperature zraka, kiša i grmljavinski pljuskovi

Od petka „otpuhujemo“ toplinu. Pripremimo kišobrane i topliju odjeću i obuću. U višim predjelima Hrvatske do kraja tjedna su moguće i snježne pahuljice.

Nakon ponegdje svježeg jutra, utorak je obilježilo suho, stabilno i ugodno toplo vrijeme. U najtoplijem dijelu dana u većem dijelu Virovitičko podravske županije temperatura zraka je rasla do 27°C, na Papuku do 20°C.

Tijekom srijede i četvrtka očekujemo jačanje južine uz porast temperature zraka, ali i neugodne sparine. Ponovno tijekom dana vruće. Suho će se vrijeme zadržati tijekom srijede, dok će tijekom četvrtka uz više oblaka, osobito tijekom poslijepodneva, postojati mogućnost za kratkotrajne pljuskove. Jutarnje temperature zraka između 14°C i 19°C. Najviše dnevne između 27°C i 31°C, u gorju hladnije. Vjetar umjeren na udare i jak jugozapadni > 55 km/h.

Uz jako jugozapadno strujanje koje očekujemo do petka, do nas će stići i „porcija“ prašine, ali i pijeska iz Sahare. Tako da ne perite automobile do kraja tjedna, ako nije potrebno. Pred nama je ponovno „prljava“ kiša.

Tijekom petka i subote očekujemo izraženiju promjenu vremena. Kišu i pljuskove koji ponegdje mogu biti praćeni grmljavinom. Moguće su obilnije oborine. Ponegdje i više od 50 mm ili litara po četvornom metru.

Tijekom rujna na području Virovitice u prosjeku padne 74.3 mm oborine. Najviše je palo 2010. godine 243.7 mm. Najmanje 1986. godine skromnih 16.4 mm. Tako da će se tijekom petka i subote ponegdje skupiti gotovo obilnija količina oborine. Postojat će uvjeti za urbane bujične poplave.

Temperature zraka u osjetnijem padu. U odnosu na srijedu i četvrtak, u dane vikenda za 10°C do 15°C hladnije. Jutarnje temperature zraka između 10°C i 16°C. Najviše dnevne između 14°C i 20°C, u gorju hladnije. Vjetar slab do umjeren. Na udar i jak sjevernih i sjeveroistočnih smjerova.

Tijekom nedjelje povoljnije. Trebalo bi se zadržati suho, ali prohladno. Tijekom jutra i večeri očekujemo mjestimičnu kratkotrajnu maglu ili sumaglicu. U tjednu pred nama očekujemo temperaturama zraka hladniji vremenski period u odnosu na višegodišnje prosječne vrijednosti za sredinu rujna. I dalje će uz više oblaka postojati vjerojatnost za gdje koju kišnu kap ili kratkotrajni pljusak. Vjetar i dalje sjevernih smjerova. Tijekom jutra i večeri očekujemo mjestimičnu kratkotrajnu maglu ili sumaglicu.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content