Zajednica povratnika OBŽ proslavila 30. obljetnicu rada: 95 posto prognanika vratilo se na ratom stradala područja

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije svečano je obilježila 30. obljetnicu osnutka te se tim povodom prisjetila događaja iz rujna 1992. godine, kada su u prostorima Glazbene škole u osječkoj Tvrđi, okupljena vodstva tadašnjih mjesnih zajednica s ciljem legitimnog zastupanja interesa hrvatskih prognanika i borbe za njihova prava.

Svečanom obilježavanju nazočio je i zamjenik župana Mato Lukić koji je naglasio kako su prognanici za vrijeme Domovinskog rata podnijeli ogroman teret i žrtvu.

– Od Zajednice prognanika do Zajednice povratnika, ti su ljudi prije tri desetljeća prolazili trnoviti put. Nažalost mnogi nisu dočekali povratak u svoje domove. Danas, u suradnji s udrugama branitelja i udrugama stradalnika Domovinskog rata, čine sve kako bi pomogli u rješavanju problema s kojima se pojedinci još uvijek susreću – naglasio je Lukić. Podsjetio je da je županija od samog početka pomagala hrvatskih prognanicima te pohvalio uključenost Zajednice povratnika OBŽ u pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine.

Na konferenciji je prikazan kratki dokumentarni film “Kako je nastala Zajednica prognanika”, a predsjednik Zajednice Branko Pek nakon toga se osvrnuo na minuli rad u proteklih 30 godina.

– Mi smo ponosni što se više od 95 posto prognanika vratilo svojim kućama i da je zaživio život u tim ratom stradalim područjima, no zbog izostanka ulaganja u ta područja svjedoci smo iseljavanja radno aktivnog stanovništva – kazao je Pek.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content