Zastrašujući podaci: Voće koje jedemo puno je pesticida, pogledajte u kojem ga ima najviše

Najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazalo je da je jesensko voće visoko kontaminirano pesticidima.

Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine.

Kako istraživanje pokazuje, visok postotak voća – europske kruške (49 posto), stolno grožđe (44 posto), jabuke (34 posto), šljive (29 posto) i maline (25 posto) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja.

Naravno, voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od voća iz drugih.
Tako je gotovo tri četvrtine (71 posto) nizozemskih jabuka bilo kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54 posto) i Portugala (50 posto), pišu Zemljane staze.

Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71 posto, 70 posto odnosno 68 posto), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva.

No, najzagađenije su bile norveške maline (61 posto), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56 posto odnosno 47 posto).

Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110 posto, 107 posto odnosno 81 posto. U 2020. trećina (33 posto) ukupnog uzorkovanog voća bila je kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20 posto uzoraka.

(zemljanestaze.org, dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content