ZELENA ENIGMA Mirjana Špehar, voditeljica Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok upoznala nas je o vrstama i načinu analiziranja te o čemu trebamo voditi računa

Djelatnost za zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok jedna je od šest stručnih službi Zavoda. Osnovana je 1996. godine, a u 26 godina rada obavljaju poslove analize različitih uzoraka. Odsjek za praćenje peludi u vanjskoj atmosferi i medu, za kemiju vode i hrane, za mikrobiologiju hrane, vode i briseva, sve to ulazi u njihov opis posla, a što se točno analizira te na koje načine, u razgovoru za našu emisiju “Zelena enigma” pojasnila nam je Mirjana Špehar, voditeljica Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju.

Budući da je to pitanje najaktualnije, za početak smo se osvrnuli na praćenje peludi u vanjskoj atmosferi i medu.

– Već 16 godina pratimo pelud u atmosferi, a svi nalazi mogu se pronaći na stranici Zavoda, stranici PLIVAzdravlje ili Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” gdje objavljujemo dnevne koncentracije peludi u Virovitici i okolici do 30 kilometara. Osim toga, pratimo i sediment u medu što smo započeli prilikom ocjenjivanja meda za Županijsko i Međunarodno ocjenjivanje meda koje organizira Virovitičko-podravska županija i HGK Virovitica. Tom prilikom provodimo analize vode i električne vodljivosti, dok u sedimentu gledamo pelud. Također, potvrđujemo dali je med koji pčelari donesu deklariran ili nije, oni nam sami mogu dostaviti med na peludnu analizu, fizikalno-kemijsku ili mikrobiološku, budući da im je to potrebno, a po završetku cijelog postupka vrši se senzorska analiza- kaže nam Mirjana.

Što se odsjeka za kemiju hrane i vode tiče, svakako je nama najvažnija analiza za ljudsku potrošnju, no kako je naša sugovornica istaknula, vrši se i kemijska analiza bazenskih voda, otpadnih, te površinskih i podzemnih voda, odnosno tekućica i stajačica.

–  Na županiji imamo oko 100 uzoraka osnovnih analiza koje obuhvaćaju 14 do 15 fizikalno kemijskih pokazatelja, 5 mikrobioloških, a imamo i 20-tak pokazatelja uzoraka vode za ljudsku potrošnju odnosno oko 140 pokazatelja kojima se ispituju virosi, metali, pesticidi. Što se tiče javne vodoopskrbe prioritetni objekti su nam svakako vrtići, škole, zdravstvene ustanove i slično, a vršimo i analize lokalnih vodoopskrba poput zdenaca i slično. Svi podaci su javni i dostupni na uvid, a također se može poslati upit za analizu- dodala je i nastavlja.

– Za analizu uzoraka hrane imamo osam akreditiranih metoda. Sve se može vidjeti u našoj potvrdi o akreditaciji koja nosi broj 1246 u registru Hrvatske akreditacijske agencije. Kada se radi o mikrobiologiji hrane, glavni kriteriji sigurnosti su analiza na salmonelu i listeriju. Dakle, u hrani ne može biti niti jedne niti druge, jer svaka na svoj način dovodi do bolesti, a listerija čak i do smrti. Moram ovom prilikom naglasiti kako je posebno opasna za starije, djecu te trudnice u trećem tromjesečju kada može doći i do pobačaja- kaže Mirjana. 

Kako nam kaže, što se pesticida u hrani tiče u njih nemaju uvid budući da se analiza ne vrši kod njih, a što se vode tiče, tu smo sigurni bilo da se radi o javnoj ili lokalnoj vodoopskrbi. Mirjana je za kraj našeg razgovora s nama podijelila i nekoliko korisnih savjeta.

– Kada pijemo vodu, trebamo ju pustiti neka teče nekoliko sekundi prije nego li ju popijemo zbog zadržavanja vode u sekundarnoj instalaciji, a što se hrane tiče, kada ju kupujemo, treba oprezno čitati deklaraciju i vidjeti što sve u proizvodu ima u tom sastavu, jer, zna biti zbilja svega- zaključila je.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content