Digitalna znanja moraju biti dostupna svim poljoprivrednicima: 35 milijuna eura za provođenje digitalizacije i jedinstven sustav

U organizaciji Agrokluba danas (14. listopada 2022. godine) u Osijeku u dvorani Sporthause održana je Konferencija o novim tehnologijama u agraru „AgroRocks 2022.“ na kojoj je sudjelovalo oko 150 poduzetnika iz područja agrarne i tehnološke scene te predstavnika znanstvene zajednice, javne uprave i medija.

Cilj Konferencije bio je traženje odgovora na pitanja procesa digitalizacije agrara te informiranje javnosti o tomu.

Sudionike Konferencije pozdravili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić i župan Ivan Anušić.

IMG 4874
Foto: OBŽ

Tom je prilikom Anušić naglasio da Osječko-baranjska županija poduzima niz aktivnosti u poljoprivredi, od navodnjavanja koje je osobito važno za budućnost poljoprivrede i koje također treba visoki stupanj digitalizacije do ostalih mjera i poticaja.

– Digitalizacija je danas u svakoj pori našeg društva. Ona je preuzela ogromnu ulogu u ekonomiji, gospodarstvu, poduzetništvu, obrazovanju, politici i uopće u svakom segmentu našeg života, pa tako i u poljoprivredi mora zaživjeti punim plućima. Digitalizacija će naravno pomoći da bi imali kvalitetniju poljoprivredu, no i po tom pitanju trebamo komunicirati s poljoprivrednicima koji moraju biti i na konferencijama i edukacijama te im trebamo ponuditi novu tehnologiju koja će im olakšati rad, i na tomu intenzivno radimo – rekao je osječko-baranjski župan.

IMG 4872
Foto: OBŽ

– Teme izgradnje dobre zelene arhitekture i digitalne transformacije svaki dan se javljaju kao jedno od ključnih pitanja u mnogim djelatnostima, pa tako i u poljoprivredi. U poljoprivredi su svakako važne zbog nedostatka radne snage, zatim zato što digitalizacija donosi napredak i rast produktivnosti u svakoj djelatnosti te što osnažuje atraktivnost i mogućnost ostanka u ruralnom prostoru. Ministarstvo poljoprivrede ovom pitanju posvećuje veliku pozornost, a nakon niza primjedbi i konzultacija dobili smo pozitivnu informaciju EK o našem planu za iduće programsko razdoblje do 2027. godine. Prema strateškom planu poljoprivrede osigurano je 35 milijuna eura za provođenje digitalizacije i stvaranje jedinstvenog sustava znanja koje bi se trebalo lako prenositi do poljoprivrednika. Iz NPOO-a je planirano 6,6 milijuna eura za provođenje digitalne transformacije, i to za razvijanje pametne poljoprivrede, sustava sljedivosti i učinkovitih javnih usluga. Naravno, digitalizaciji ćemo nastojati doprinositi i nacionalnim mjerama. Ključno je da sve te mjere ne budu zasebne nego da na pravi način i bolje nego do sada uspijemo povezati sve ključne dionike, a imamo viziju kako sve povezati da bi to znanje došlo do svakog poljoprivrednika bez obzira na njegovo znanje i gdje se nalazi – rekla je ministrica Marija Vučković ukazavši ujedno na važnost širokopojasnog interneta u ruralnom prostoru čija je pokrivenost u Hrvatskoj oko 40 posto, dok je u Europi 60 posto.

Na Konferenciji su potom održane panelima i raspravama na teme „Imamo li jasnu viziju digitalizacije agrara?“, „Hoće li precizna poljoprivreda (i kada) ostvariti zelene ciljeve?“ te „Budućnost sigurnosti hrane je u oblacima?“.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content